Naslovna AKTUELNO Odbijen GIKIL-ov zahtjev za okolišnu dozvolu

Odbijen GIKIL-ov zahtjev za okolišnu dozvolu


Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbacilo je Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole za GIKIL d.o.o. Lukavac.

 

Građani Lukavca i građani Bosne i Hercegovine zaslužuju da u svojim sredinama žive i rade u ekološki zdravom okruženju, saopćeno je iz Vlade Federacije BiH.


 

“Naravno da su investicije i strana ulaganja potrebne i dobrodošle u našu zemlju, ali postrojenja hemijske i koksne industrije, poput GIKIL-a, kao i ostalih industrijskih djelatnosti koje negativno utiču na životnu sredinu, moraju poštovati zakonom propisane uslove”, navodi se u saopćenju.

 

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma naglašavaju da se ne može i neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina postane deponija za zastarjele tehnologije koje odbacuju razvijene zemlje svijeta.

 

U narednoj sedmici federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo posjetit će Lukavac i još jedanput dati podršku lokalnoj zajednici, nevladinim organizacijama i građanima u njihovim opravdanim zahtjevima za rješavanje ekoloških problema i poboljšanja životne sredine.

 

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) već godinu i po dana radi na izuzetno kompleksnim predmetima u oblasti zagađenja okoliša u ovom kantonu, a već su detektovani najveći zagađivači. Kao najveći zagađivač navodi se Global Ispat Koksna Industrija Lukavac (GIKIL) posljedično čijem je neadekvatnom radu u protekla tri mjeseca došlo do dva ekološka incidenta, a u njihove negativne utjecaje po zdravlje građana lično su se uvjerili istražni timovi koji su obavljali uviđaje.