Naslovna AKTUELNO Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku razmatra rebalans budžeta FBiH

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku razmatra rebalans budžeta FBiHOdbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas će zasjedati kako bi razmotrio rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH.

 

Izmjene tog najvažnijeg finansijskog dokumenta u Federaciji predložila je Federalna vlada kako bi se osigurala sredstva za primjenu novog zakona o demobilisanim borcima, kojeg bi trebala razmatrati oba doma Parlamenta FBiH.

 

Najavio je to Feni član Odbora i poslanik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u tom domu Miralem Galijašević pojašnjavajući da je na taj način osigurano 25 miliona KM za isplatu naknada demobilisanim borcima.

 

”Ovim se konačno želi riješiti problem demoblisanih boraca na duže vrijeme. Dakle usaglašeno je i partipiciranje kantona, tako da i kantonalne vlade moraju prilagoditi svoje budžete. S obzirom na to da dolazim iz Zeničko-dobojskog kantona imam informacije da taj kanton treba prema tom Prijedlogu zakona obezbijediti dodatnih šest miliona KM i da će se naći načina da se obezbijede ta sredstva. Već sada su trendovi rasta priliva od PDV-a osam posto u odnosu na prošlu godinu. To stvara realne pretpostavke da se šest miliona KM može obezbijediti”, rekao je Galijašević.

 

Među brojnim pravima za demobilisane borce zakon propisuje, kako kaže članica Odbora i predsjednica Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB-a) BiH Azra Hadžić-Bećirspahić, redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

 

”Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama”, istakla je Hadžić-Bećirspahić.

 

Navela je da je tekst zakona usaglašen sa predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja, te očekuje da će nakon zasjedanja Odbora, Predstavnički dom u utorak, 16. jula, usvojiti zakon na vanrednoj sjednici.

 

Da bi stupio na snagu potrebno je da ga odobri i Dom naroda, koji će zbog toga zasjedati u četvrtak, 18. jula.

 

”Smatram da će ovaj zakon proći i u Predstavničkom i Domu naroda budući da znamo da se radi o sredstvima za najugroženije kategorije, branitelje koji imaju više od 57 godina starosti, izjavio je Feni delegat Kluba Hrvata Ivo Tadić.

 

”Duboko vjerujem da će predloženi zakon o demobilisanim borcima podržati i Klub Hrvata”, dodao je Tadić.

 

Osim novog zakona o demobilisanim borcima, još jedan razlog za donošenje rebalansa budžeta je i potreba planiranja namjene sredstava “klirinškog duga”, odnosno kapitalnog transfera za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 107 miliona KM a koja su ostala neutrošena u fiskalnoj 2018. godini.

FENA