Naslovna AKTUELNO Određen redoslijed političkih subjekata na glasačkim listićima

Određen redoslijed političkih subjekata na glasačkim listićimaCentralna izborna komisija BiH obavila je žrijeb redoslijeda političkih subjekata za predstojeće izbore.

 

Nakon elektronski žrijebanog 72. političkog subjekta, sistem je prestao da funkcioniše, potom je izvučen još jedan, a ostalih 59 izvučeni su pomoću posudica iz Kinder jaja.

 

Razlozi zbog kojih je otkazao informacioni sistem će biti utvrđeni naknadno. Svi koji budu imali prigovor na žrijebanje imat će pravo da ulože žalbu.

 

Prvu poziciju na glasačkim listićima pripala je Savezu za novu politiku, druga Narodnoj stranci Radom za boljitak, a treća Liberalno demokratskoj straci, odlučeno je u okviru žrijebanja političkih subjekata za predstojeće opće izbore, kojeg je provela Centralna izborna komisija BiH.

 

„U žrijebanju je učestvovalo 132 politička subjekta, stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata. Ovo žrijebanje nije važno samo za pozicije na glasačkim listićima, nego i prilikom imenovanja članova biračkih odbora“, saopćila je predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

 

Od ukupnog broja političkih subjekata, 62 su stranke, 36 je koalicija i 34 nezavisna kandidata. U žrijebanju ne učestvuje sedam regisrovanih stranaka, koje nastupaju isključivo u okviru koalicija.

 

Žrijebanjem je, između ostalog, utvrđeno da je SDA dobila broj 65, HDZBiH broj 20, SBB broj 35, HDZ 1990 broj 41, SNSD broj 69, PDP broj 123, SDS broj 82, SDPBiH broj 92, Stranka za BiH je dobila poziciju 119, DF poziciju 83…