Naslovna AKTUELNO Održan sastanak na kojem je govoreno o vodosnabdijevanju Puračića (VIDEO)

Održan sastanak na kojem je govoreno o vodosnabdijevanju Puračića (VIDEO)


Više stotina građana Puračića koji imaju priključak na gradsku vodovodnu mrežu u posljednje vrijeme se suočavaju sa problemom vodosnadbijevanja. Vode, kako sami navode,  više nemaju nego što imaju.

 

Grupa mještana je dva puta organizovala zbor građana, a pisali su i slali zahtjeve Vijeću MZ Puračić i nadležnim općinskim službama, tražeći rješenje njihovog problema. Između ostalog, tražili su i zajednički sastanak kod načelnika Općine Lukavac Edina Delića, koji jei realizovan. Prisutni su bili načelnik sa saradnicima, vijećnici i građani MZ Puračić, predstavnici JP “Rad” i kompanije GIKIL.

 

Sistem gradskog vodovoda u Lukavac Gradu i prigradskim naseljima je poprilično složen. VP “Spreča” vodu ustupa, odnosno prodaje, GIKIL-u, onda ova kompanija, nakon tretmana na filter stanici, vodu dalje distribuira prema JP “Rad”, a ovo preduzeće građanima. U slučaju MZ Puračić je to još složenije, jer se kao distributer pojavljuje Vijeće MZ Puračić, koje distribuira i naplaćuje vodu.

 

Na sastanku u Općini Lukavac predstavnici GIKIL-a su istakli problem dugovanja JP “Rad” prema ovoj kompaniji od preko 2 miliona KM, ali je ovih dana sklopljena vansudska nagodba. Na filter stanici će biti sanirani određeni kvarovi na pumpama, pa bi to moglo uticati na isporuku veće količine vode prema JP “Rad”,odnosno građanima.

 

Iz JP “Rad” su naglasili da raspoložive količine vode distribuiraju prema korisnicima, uz konstataciju da je ona u posljednje vrijeme ograničena zbog problema na filter stanici. Zbog toga, osim Puračića, i u samo gradu, te drugim prigradskim mjestima, nedostaje vode. Uz to su prisutni i problemi sa naplatom.

 

 

Dogovoreno je da urgentno kompanija GIKIL izdvoji sredstva za sanaciju pumpi na filter stanici, a ako to ne učine u toku dana, onda će zajednički troškove snositi Općina Lukavac i JP “Rad”. Predstavnici grupe građana iz MZ Puračić i predsjednik Vijeća MZ Puračić smatraju da je rješenje definitivno da JP “Rad” preuzme upravljanje vodovodom u Puračiću.

 

 

Trenutno 40% domaćinstava u Puračiću ima vodu iz gradskog vodovoda, broj korisnika se iz godine u godinu dodatni širi, za što postoji i urađen projekat. I ove godine je Vlada TK izdvojila je značajna sredstva za dodatno proširenje mreže. No, bez obzira na sva ulaganja, bez pravilnog upravljanja sistemom vodosnadbijevanja, građani Puračića će i dalje imati problema i oskudijevati sa vodom.

 

Video prilog sa ovoga sastanka je pripremio Midhat Sarajlić.

 

 

(RTV Lukavac)