Naslovna AKTUELNO Održan sastanak Predsjednice i notara kao povjerenika Općinskog suda u Lukavcu

Održan sastanak Predsjednice i notara kao povjerenika Općinskog suda u Lukavcu

Radi razmatranja pitanja koja su od značaja za rad notara kao povjerenika Općinskog suda u Lukavcu u ostavinskim predmetima ovoga suda, predsjednica suda Enisa Hankić održala je sastanak sa notarima sa područja mjesne nadležnosti  suda  Jasminkom Memić i Milanom Miletićem dana 05.08.2022. godine .

Definisani su ključni problemi u radu notara koji utiču na dugo trajanje ostavinskih postupaka, što prouzrokuje povećanje broja neriješenih ostavinskih predmeta kod suda , te utvrđene mjere za prevazilaženje identifikovanih problema.

Kao ključni razlog dugog trajanja ostavinskih postupaka, odnosno nerješavanje istih notarI su istakli nemogućnost uručenja poziva za rasprave, a zbog netačnih ili nedovoljnih  adresa nasljednika, kao i boravka istih  u inostranstvu.


Slijedom navedenog sud upućuje da sve stranke u ostavinskim postupcima kod suda mogu dobiti informaciju kojem notaru kao povjereniku suda je predmet dodijeljen u rad, te postupajućem notaru  dostaviti tačne i potpune podatke  i inicirat raspravljanje zaostavštine.