Naslovna AKTUELNO Održana protestna šetnja zbog zagađenja u Lukavcu (VIDEO)

Održana protestna šetnja zbog zagađenja u Lukavcu (VIDEO)

Mirnom šetnjom članovi Foruma za zaštitu okoliša Lukavac i drugi građani još jednom su ukazali na problem zagađenosti na području općine Lukavac.

 

Zagađenje zraka predstavlja dugogodišnji problem zbog negativnog uticaja na zdravlje opće populacije stanovništva i na okoliš u cjelini, zbog čega je osiguranje dobre kvalitete zraka od iznimne važnosti. Ono se definiše kao postojanje određene tvari u zraku koja prelazi definisanu graničnu vrijednost i koja pri takvim koncentracijama može negativno (štetno) uticati na ljudsko zdravlje i kulturno naslijeđe.

 

Najveći zagađivači zraka su industrijske kompanije,  koje prilikom proizvodnje, prevenstveno zbog stare i dotrajale opreme u svojim postrojenjima, u atmosferu ispuštaju otrovne materije.

 

Među najzagađenijim gradovima BiH je Lukavac i to bez obzira na godišnje doba.

 

Kako bi se ukazali svim zagađivačima da nekontrolisano i prekomjerno zagađuju, Forum za zaštitu okoliša Lukavac svakog prvog ponedjeljka u mjesecu organizuje protestnu šetnju.

 

Svijest građana o problematici aerozagađenja, kako ističu iz Foruma, nije na zadovoljavajućem nivou, te je neophodno organizirati i različite edukacije i stručno osposobljavanje putem radionica, ali i  izmjeniti postojeće obrazovne programe u smislu povećanja ekološke svijesti, zaštite okoliša i razvoja ekoloških znanja.

 

Više doznajte u video prilogu Edine Husović:

 

 

 

(RTV Lukavac)