Naslovna AKTUELNO Oduzeta roba u vrijednosti 303.000 KM

Oduzeta roba u vrijednosti 303.000 KMOvlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), prilikom operativnog rada na području regionalnog centra Tuzla, u više odvojenih akcija oduzeli su raznu robu vrijednu 303.000 KM, saopćeno je iz te uprave.

Službenici UIO iz grupe za sprečavanja krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Tuzla, prilikom operativnog rada na putnoj komunikaciji Tuzla – Sarajevo, oduzeli su 6.750 paklica raznih cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama BiH. Akivnosti na terenu provedene su u saradnji s kolegama Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i PU Živinice.

Prilikom provjere prometa i porijekla roba, ovlašteni Službenici UIO, u saradnji s kolegama iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, u tri odvojena slučaja pronašli su i trajno oduzeli 4.526 komada tekstilnih proizvoda porijeklom iz Njemačke. Tom prilikom utvrđen je i manjak od 47.940,94 KM iz nadležnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i 19.500 KM iz nadležnosti UIO te su pronađena i dva neprijavljena radnika.

Ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO, u saradnji s MUP-om Tuzlanskog kantona, PU Tuzla i PU Gradačac, a na osnovu operativnih saznanja, pronašli su i trajno oduzeli 600 grama zlata i 4,7 kg srebra. Nezakonito prodavana roba otkrivena je na području Tuzle i Gradačca.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, korištena je specijalistička oprema za pregled vozila, koja je donirana od Američke ambasade putem programa EXBS.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 303.000 KM.