Naslovna AKTUELNO OECD: Koronavirus će uzrokovati najveću recesiju u posljednjih 100 godina

OECD: Koronavirus će uzrokovati najveću recesiju u posljednjih 100 godina

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj u srijedu je iznijela svoje prognoze o šteti koju će pandemija koronavirusa vjerojatno nanijeti globalnoj ekonomiji, a najave nisu dobre.

 

“Ekonomski utjecaji širom svjeta su strašni. Oporavak će biti spor i kriza će imati dugotrajne posljedice, nesrazmjerno će zahvatiti najugroženije ljude”, sažeo je OECD u svom ekonomskom pregledu, kazavši da je globalna ekonomija na putu da pretrpi najgoru recesiju, izuzimajući rat, u posljednjih 100 godina.

 

Kako piše Investing OECD je rekao da će se globalni rast smanjiti za 7,6 posto 2020. godine, pod pretpostavkom da postoji drugi val zaraze koronavirusa, a ako se izbjegne drugi val, i dalje bi u ovoj godini došlo do pada od 6 posto.

 

Ovi podaci sugeriraju više nego dvostruko devastaciju globalne ekonomije gospodarstvo u odnosu na prethodnu prognozu objavljenu početkom marta, prije nego što je puni opseg krize postao očigledan.

 

Prognoze su također lošije od smanjenja od 5,2 posto u 2020. godini koje je Svjetska banka navela u ponedjeljak, u svojem posljednjem izvještaju globalne ekonomske perspektive.