Naslovna AKTUELNO Omeragić i Branković na EP u brzom klizanju u Gdanjsku

Omeragić i Branković na EP u brzom klizanju u Gdanjsku

Seniorski reprezentativci Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (short track), Tarik Omeragić i Edin Branković, 16. januara putuju u Gdanjsk (Poljska), gdje će od 22. do 24. ovog mjeseca nastupiti na ISU Evropskom prvenstvu, u disciplinama 500, 1.000 i 1.500 m.

 

Zbog pandemije, bh. reprezentativci nisu imali niti jedan nastup od Evropskog prvenstva s početka 2020., kada je u Debrecenu (Mađarska) Tarik Omeragić osvojio 14. mjesto, što je ujedno i najbolji plasman za BiH u brzom klizanju na evropskim i svjetskim prvenstvima. 

Ovaj dobar rezultat omogućio je Savezu klizačkih sportova BiH da u Poljsku može poslati još jednog takmičara.

 

Ukupna situacija sa pandemijom onemogućila je bh. reprezentativce da obave kvalitetno planirane pripreme za ovaj nastup u Poljskoj, koji je ujedno i prvo takmičenje u organizaciji Međunarodne klizačke unije (ISU) u ovoj klizačkoj sezoni.

 

Bez obzira na sve probleme sa kojima se susreće sport u cjelini, Savez klizačkih sportova BiH, zahvaljujući prije svega MCP BiH, Federalnom ministarstvu kulture i sporta i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, uspio je obezbijediti sredstva da Branković i Omeragić otputuju u Gdanjsk, gdje će u konkurenciji najboljih brzoklizača Evrope pokušati ostvariti što bolji rezultat, saopćeno je iz Saveza.