Naslovna AKTUELNO Općina Lukavac među rijetkim posjetila romska naselja i uručila pakete!

Općina Lukavac među rijetkim posjetila romska naselja i uručila pakete!

Prilagođavajući se  situaciji  nastaloj pojavom pandemije  korona virusa  Udruženje Altruista „Ruke prijateljstva“   danas je krenulo sa realizacijom distribucije  200  prehrambenih i higijenskih paketa za socijalno ugrožene građane  Romske populacije koja živi na području općine Lukavac .Prva posjeta i distribucija paketa  izvršena je danas porodicama   Romskih naselja  „Kuljen“,potom  Prokosovićima  i  Svatovac Poljiice. Ova aktivnost  sutra   će  biti nastavljena  u prostorijama Udruženja Altruista   dodjelom prehrambenih paketa romskim porodicama  MZ-a Lukavac Grad,Hrvati i Puračić. Sredstva za ovu namjenu obezbijedila je Općina Lukavac . Osim konkretne pomoći  ugroženim romskim porodicama današnjom distribucijom  paketa prema riječima načelnika Edina Delića poslata je poruka najugroženijoj kategoriji stanovništva  da  nisu zaboravljeni .

 

Mi smo pokrenuli ove mjere svjesni da je ovo početak krize sa željom da osim konkretne pomoći onima koji su najugroženiji da na neki način pošaljemo poruku ljudima o kojima ćemo se brinuti a koji su najviše ugroženi i dosta je ljudi u stanju socijalne potrebe i dosta je ne zaposlenih. 450 paketa ovom akcijom bit će podjeljeno romskoj populaciji”, kazao je između ostalog načelnik općine Lukavac dr. Edin Delić.


Selma Zukić, potpredsjednica Udruženja altruista Ruke prijateljstva iskoristila je priliku da se zahvali načelniku općine Lukavac gosp. Edin Deliću i predsjedavajućem OV Lukavac gosp. Mehmedu Suljiću koji su prepoznali ovaj projekat i isti podržali.

Predsjedavajući OV Lukavac gosp. Suljić je istako da općina Lukavac u ovim trenutcima ne zaboravlja da ima još jedan narod koji je u stanju socijalne potrebe a to je romski narod, te da naša lokalna zajednica nalazi snage da finansira pakete upravo za ovu populaciju.

Više u izjavama Aktera ovgo projekta kao i   i reakcije Roma  na Kuljenu i Svatovcu pogledajte u VIDEU.