Naslovna AKTUELNO Općina Lukavac značajno unaprjeđuje rad Civilne zaštite, najavljen i savremeni sistem uzbunjivanja...

Općina Lukavac značajno unaprjeđuje rad Civilne zaštite, najavljen i savremeni sistem uzbunjivanja (VIDEO)

Zemljotres, poplave i klizišta, prirodne su katastrofe na koje ne možemo uticati. Kada se jednom dogode, najbitnije je izbjeći ljudske žrtve, a to je moguće postići uspostavom sistema za uzbunjivanje.

 

Općina Lukavac, tokom posljednje dvije godine, intenzivno radi na aktivnostima nabavke sistema za uzbunjivanje, a što bi ove godine moglo biti uspješno i okončano.

 

Prirodne nesreće sve su učestalije, a na našem kantonu najveći problem su poplave i klizišta. To je izvan naše moći, ali planskim djelovanjem moguće je  izbjeći ljudske žrtve. Veliku ulogu u kritičnim trenucima  igra sistema za uzbunjivanje kojim se  blagovremeno građani putem sirena obavještavaju o opasnoti.

 

Sporost u realizaciji projekta nabavke ovih sistema predstavljaju javne nabavke i tenderi, zbog kojih je u dva navrata izostala nabavka  opreme.

 

Postojeći sistem za uzbunjivanje kojim raspolaže Lukavac je zastario i neophodno ga je obnoviti, a potrebno je izvršiti i sanaciju vatrogasnog tornja.

 

Cilj operativnog centra je da se umreže sve strukture Civilne zaštite na općinskom i višim nivoima, da oprema i sistem budu kompatibilni sa kantonalnim i federalnim, da se razmjenjuju sve vrste informacija vezane za nesreće.

 

Iz CZ Općine Lukavac kažu da čine sve kako bi vodeći ovu aktivnost imali i određene benifite i to u smislu nabavke neophodne opreme i pomoć viših struktura pri realizaciji projekta. Pored navedenih aktivnosti, u narednom periodu radit će se i na edukaciji  stanovništvoa o tome kako se trebaju ponašat kada dođe do prirodne nesreće.

 

Više o ovom aktuelnoj temi doznajte u video prilogu Suade Imamović:

 

 

 

(RTV Lukavac)