Naslovna AKTUELNO Vijeće odobrilo produženje radnog vremena u vrijeme praznika (VIDEO)

Vijeće odobrilo produženje radnog vremena u vrijeme praznika (VIDEO)

Općinsko vijeće Lukavac usvojilo je odluku koja se odnosi na izmjene radnog vremena ugostiteljskih i drugih poslovnih objekata u općini Lukavac.

 

 Radno vrijeme poslovnih subjekata, radno vrijeme duže od propisanog, uslovi za produženje  i druga pitanja kojima se uređuje rad poslovnih subjekata na području općine Lukavac utvrđuju se Odlukom o radnom vremenu objekata u oblasti trgovine,ugostiteljstva, obrtničkih i srodnih djelatnosti na području općine Lukavac.

 

 

U zavisnosti od kategorizacije i vrste ugostiteljskog objekta, radno vrijeme istih može trajati: Ugostiteljski objekti iz skupine „hoteli“ i kampovi iz skupine „kampovi i druge vrste ugostiteljskih objekata za smještaj“ obavezno rade od 00 do 24 sata svakim danom. Disco klubovi/barovi i noćni barovi od 21 do 03 sata, a petkom i subotom u ljetnom periodu do 04 sata, s tim da se u dane državnih i vjerskih praznika tokom cijele godine radno vrijeme može produžiti do 04 sata. Saloni za posebne prilike mogu raditi od 20 do 04 sata, ostali ugostiteljski objekti od 06 do 23 sata u zimskom periodu a od 06 do 24 sata u ljetnom periodu, s tim da se u dane državnih, vjerskih praznika i drugih prigodnih prilika radno vrijeme može produžiti do 03 sata u zimskom periodu, odnosno do 04 sata u ljetnom periodu.

 

U svim ugostiteljskim objektima iz člana 6. ove Odluke nije dozvoljeno izvođenje ili emitovanje muzike poslije 23 sata, ukoliko zvučnost izlazi izvan zidova objekta u kojem se emituje, a shodno Odluci o javnom redu i miru.

 

Nadležni općinski organ može na zahtjev ugostiteljskih radnji koje posluju tokom cijele godine i koje za predmetni objekat imaju odobrenje ovog organa o ispunjavanju minimalnih uslova za obavljanje ugostiteljske djelatnosti izdati jednokratno odobrenje za produženje radnog vremena do 02 sata, ukoliko se u ugostiteljskom objektu organizuje prigodna proslava.

 

Radno vrijeme poslovnih subjekata koji obavljaju obrtničke i srodne djelatnosti u poslovnim objektima utvrđuje se u intervalu od 07 do 20 sati.

 

Radno vrijeme maloprodajnih i veleprodajnih objekata u kojima se obavlja trgovina može trajati od 06 do 22 sata svakog radnog dana u sedmici. Radno vrijeme tržnica traje od 06 do 16 sati. Dan prije nastupanja državnih i vjerskih praznika objekti mogu raditi do 24 sata.

 

 

Nadzor nad provođenjem ove Odluke će vršiti nadležne inspekcije i organi policijske uprave.

 

 

Općinski načelnik  može, u slučajevima održavanja prigodnih manifestacija od značaja za grad, posebnom odlukom odrediti drugačije radno rijeme poslovnih subjekata obuhvaćenih ovom Odlukom, za određene dijelove Općine.

 

Više detalja o ovoj temi možete saznati u video prilogu Sabine Džibrić.