Naslovna AKTUELNO Operacija kino stiže u Lukavac

Operacija kino stiže u LukavacOperacija kino, putujuće kino Obala Art Centra u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, izvan festivalskih datuma, publici širom gradova u Bosni i Hercegovini nudi iskustvo gledanja festivalskih filmova! I sve to uz besplatan ulaz za posjetitelje.

 

Idući ususret svojoj publici ovog mjeseca, Operacija kino dolazi u Žepče, Lukavac, Zvornik, Bratunac, Srebrenicu, Mrkonjić Grad, Trebinje i Posušje sa nagrađivanim filmovima ”Hladni rat” Pawela Pawlikowskog i ”Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” Stevena Wouterlooda. Sve projekcije počinju u 20 sati.

 

OK turneja je u Lukavcu 7. i 8. oktobra. Publika u Lukavcu 7. oktobra u 20 sati ima priliku pogledati ”Hladni rat” Pawela Pawlikowskog, a 8. oktobra u 20 sati ”Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” Stevena Wouterlooda. Projekcije se održavaju u Centru za kulturu Lukavac, a ulaz je slobodan!

 

Operacija kino se odvija u partnerstvu sa Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini i dm drogerie markt Bosna i Hercegovina.

 

Film ”Hladni rat” (”Cold War”) Pawela Pawlikowskog, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 25. Sarajevo Film Festivala, nagrađen je za najbolju režiju na festivalu u Cannesu 2018. godine i uz ogroman interes publike otvorio je prošlogodišnji, 24. Sarajevo Film Festival. Pawlikowski je 2015. osvojio Oscara za najbolji strani film za film “Ida”, koji je prije toga prikazan na 20. Sarajevu Film Festivalu i oduševio publiku.

 

”Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” (”My Extraordinary Summer With Tess”), debitantski dugometražni film nizozemskog reditelja Stevena Wouterlooda, prikazan je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu gdje ga je publika u Dječijem programu proglasila najboljim. Temeljen na nagrađivanom romanu Anne Woltz, omiljene nizozemske spisateljice mladih, ovaj je film dobitnik specijalnog priznanja žirija programa Generation Kplus ovogodišnjeg Berlinalea. Film je dobitnik međunarodne Emmy Kids nagrade i nagrade na Toronto Kids Int. Film Festivalu.

 

O FILMOVIMA:

 

HLADNI RAT / COLD WAR

Pawel Pawlikowski

 

Poljska, Francuska, Velika Britanija, 2018, 82 min.

Uloge: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc

 

 

Film HLADNI RAT govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi koji se zbog različitog porijekla i temperamenta na prvi pogled čine nespojivima, ali su ipak sudbinski predoređeni jedno za drugo.

 

MOJE NEVJEROVATNO LJETO SA TES / MY EXTRAORDINARY SUMMER WITH TESS

Steven Wouterlood

Holandija, Njemačka, 2019, 84 min.

 

Uloge: Jennifer Hoffman, Guido Pollemans, Hans Dagelet

 

Obiteljska drama koja, istražujući obiteljske odnose, naglašava važnost međusobne ljudske povezanosti. Bavi se odnosom dječaka koji se priprema za ono najgore i djevojčice koja mu pomaže da pronađe najbolje u sebi. Magazin Variety ovaj je film proglasio jednim od 10 europskih filmova koji se moraju pogledati.