Naslovna AKTUELNO Organizacije žrtava u BiH: Hitno nemetnuti zakon o negiranju genocida

Organizacije žrtava u BiH: Hitno nemetnuti zakon o negiranju genocida

Iz organizacija žrtava u Bosni i Hercegovini podsjećaju kako su se navršile dvije godine od pravosnažne presude Radovanu Karadžiću kada su članovi tih 12 organizacija tražili da se skine ime Karadžića sa studentskog doma na Palama, te pozdravljaju skidanje te table.

 

“Navršile su se dvije godine od pravosnažne presude Radovanu Karadžiću, kada je 12 organizacija žrtava napisalo apel i poziv svjetskim i evropskim institucijama u kojem su, između ostalog, tražile da se ime Radovana Karadžića ukloni sa studentskog doma na Palama. Pozdravljamo skidanje natpisa – table sa navedenog doma i određene akcije međunarodnih institucija nakon našeg pisma – apela”, naveli su u saopćenju.

 

“Protekle dvije godine su pokazale da presuda Karadžića ne samo da nije osujetila i smanjila negaciju genocida, već su negatori genocida još jače i snažnije pojačali svoje negatorsko djelovanje”, istakli su.

 

S tim u vezi, iz ovih organizacija ponovo pozivaju međunarodne institucije, posebno međunarodne predstavnike u BiH, da hitno pristupe zaustavljanju svih oblika negiranja genocida i da hitno visoki predstavnik u BiH nametne zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina, kako su naglasili.