Naslovna AKTUELNO Organizovana studijska posjeta Sloveniji i Hrvatskoj

Organizovana studijska posjeta Sloveniji i Hrvatskoj


Građani općine Lukavac godinama trpe problem nedostatka pitke vode i deponovanja smeća a unazad nekoliko godina otežana je isporuka industrijske vode koju JKP Rad Lukavac distribuira građanima Lukavca, dok je lokalnoj deponiji „Potočari“ u Huskićima nedavno prijetilo zatvaranje zbog neispunjavanja uslova za rad.

 

Općina Lukavac odlučna je u rješavanju problema vodosnabdijevanja pitkom vodom i tretmana čvrstog otpada, te u vezi s tim intenzivno traga za rješenjima koja bi bilo moguće primijeniti.

 

Sa istim ciljem, Općina Lukavac organizovala je studijsku posjetu u Sloveniju i Hrvatsku, a delegaciju Općine Lukavac uz Općinskog načelnika dr.sc. Edina Delića činili su saradnici, kao i predstavnici različitih političkih subjekata koji participiraju u Općinskom vijeću Lukavac.

 

Evidentno je da je Lukavcu potrebno rješavanje problema pitke vode i zbrinjavanja otpada, a dvodnevna studijska posjeta u susjedne zemlje dokaz su i primjer kako se uz dogovor i zajedničko djelovanje može raditi u korist građana.

 

Između ostalog, studijska posjeta je imala za cilj da približi vizije političkih subjekata kada su u pitanju rješenja gorućih problema za građane općine Lukavac, ali i da ih zainteresuje da zajedno rade na implementaciji projekata važnih za građane.

 

Prilikom studijske posjete, delegacija je boravila u obilasku nekoliko postrojenja za proizvodnju pitke vode, preradu čvrstog otpada i otpadnih voda.

Studijska posjeta Velenju, Mariboru, Čakovecu, Donjem Kraljevecu i Desiniću je imala za cilj upoznavanje s rješenjima za kojima su posegnuli naši susjedi, a koja bi mogla imati primjenu u našem gradu.

 

Dvodnevni obilazak postrojenja započeo je u Velenju gdje je delegacija Općine Lukavac posjetila kompaniju Esotech. Radi se o kompaniji s dugom tradicijom poslovanja čiji radnici se više od četiri decenije dokazuju kao projektanti i izvršioci tehnoloških sistema u različitim aktivnostima, od čega su za našu općinu bitne reference koje se tiču instaliranja fabrika za preradu i proizvodnju pitke vode.

 

Marko Škoberne, predsjednik uprave kompanije Esotech d.d koja izuzetno dobro poznaje područje Tuzlanskog kantona i općine Lukavac smatra da Lukavac ima sve preduslove da uspješno riješi problem pitke vode, ali i ostale ekološke probleme koji terete građane.

 

Vodosnabdijevanje Lukavca pitkom vodom više puta je bilo tema sjednica Općinskog vijeća Lukavac, a u narednom periodu planirano je finaliziranje projektno-tehničke dokumentacije i donošenje odluke, kako bi se u narednom periodu krenulo u izgradnju fabrike pitke vode, što bi bio veliki uspjeh.

 

Nakon kratke prezentacije u prostorijama ove kompanije u Velenju uslijedila je posjeta postrojenju za proizvodnju pitke vode u dolini Salek gdje su predstavnici Općine Lukavac imali priliku vidjeti moderno postrojenje za proizvodnju vode.

 

Fabrika vode koja je instalirana u dolini Salek uz određene modifikacije primjenljiva je u Lukavcu.

 

U narednom periodu možemo očekivati predlaganje određenih modela za rješavanje ove problematike, a ako se usvoje ovi modeli i ako ih podrži većina u Općinskom vijeću, Lukavac može dobiti rješenje problema koji je decenijama broj jedan za građane, a to je pitka voda u slavinama.

 

Posjetom kompaniji „Surovina“ u Mariboru koja se bavi vađenjem sekundarnih sirovina iz ostatka otpada, delegacija Općine Lukavac imala je priliku vidjeti na koji način se može riješiti problem tretmana čvrstog otpada, odnosno recikliranje i ponovnu upotrebu otpada.

 

Firma koja je usko povezana sa kompanijom Surovina d.o.o već uspješno djeluje na području naše općine, a to je Kemis d.o.o  koja se bavi prikupljanjem, skladištenjem i odlaganjem opasnog otpada u industriji, okolišu, posebnom industrijskom čišćenju, obradi medicinskog otpada, proizvodnji i inženjerstvu.

 

Delegacija je tokom dvodnevne posjete boravila u Donjem Kraljevecu gdje je posjetila kompaniju Tehnix, vodeću eko industriju u svijetu gdje su predstavljeni modeli i načini na koje se mogu riješiti problemi deponovanja otpada i reciklaže istog.

 

Rješavanje ovog problema u Lukavcu iziskuje posebnu pažnju i otvorena je dilema da li je pravo rješenje deponija ili postrojenje za reciklažu i obradu otpada prema EU standardima.