Naslovna AKTUELNO Organizovane radionice o problemu zanemarivanja djece (VIDEO)

Organizovane radionice o problemu zanemarivanja djece (VIDEO)Omladinska grupa „KVART“ Lukavac je sa partnerima iz 12 općina u BiH i World Vision BiH krenula u kampanju „Vrijedni pažnje“, povodom koje su u osnovnim školama održali radionice sa djecom, na kojima je fokus bio na zanemarivanju.

 

Zanemarivanje je najčešći oblik zlostavljanja djece. Javlja se kad nije primjereno zadovoljena neka od djetetovih osnovnih životnih potreba, a može izazvati oštećenje zdravlja. Zanemarivanje može ozbiljno utjecati na tjelesno i mentalno zdravlje, ali i dovesti do smrti djeteta, posebno  ako je bilo dugotrajno i ako je počelo u prve tri godine života. Od rođenja do treće godine odvijaju se, naime, najintenzivniji procesi rasta i razvoja djeteta.Radionice su na rađene u osnovnim školama naše općine.

 

Mladi ljudi iz 13 općina širom BiH su se okupili oko jedne ideje – zaustaviti zanemarivanje djece u BiH!Po prvi put se u našoj zemlji povlači pitanje zanemarivanje djece. Zanimljivo je istaći da je broj prijavljenih slučajeva zanemarivanja djece u svijetu oko 70%, a broj prijavljenih slučajeva u BiH oko 1%. Na radionicama su se djeca bavila  fotografijom i slikom na zadanu temu, a radovi koji su nastali su  izloženi na uličnoj akciji kojom se željela skrenuti pažnja javnosti na ovaj problem.

 

(RTV Lukavac)