Naslovna AKTUELNO OŠ Lukavac Grad potpisala Protokol o bratimljenju

OŠ Lukavac Grad potpisala Protokol o bratimljenju

Osnovne škole iz Medakova i Lukavca potpisale Protokol o bratimljenju, a uskoro će uslijediti realizacija zajedničkog  ekološkog projekta.

 

Osnovna škola Lukavac Grad nedavno je posjetila OŠ 9. septembar iz Medakova. Saradnja  je uspostavljena zahvaljujući ekologu Šefketu Turaliću koji je na području tešanske regije pokrenuo akciju sakupljanja PET ambalaže koja se prevozi u preduzeće za reciklažu plastičnih boca Omorika u Johovcu kod Doboja jedinog preduzeća  takve vrste u Bosni i Hercegovini, gdje se prerađuje oko 300 tona plastičnog otpada. 

Na ovaj način učenici  ove osnovne škole pored očuvanja prirode i smanjenja zagađenosti svojoj školi obezbjeđuje  određena novčana sredstva koja su usmjerena na poboljšanje odgojno obrazovnog procesa ove ustanove jer za jednu tonu plastičnih boca Omorika isplaćuje od 300 do 650 KM. Nakon što je OŠ Lukavac Grad na samom kraju prošle školske godine sprovela akciju pod nazivom Lovac na čepove pokrenute od strane prof.  Hasibe Saračević, a opet zahvaljujući preporuci Zehrudina Osmanovića  profesora na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, inovatora, ekologa, njegovoj supruzi iz pomenutg Tešanjskog ekologa Turalića prikupljeni čepovi su skupljani u humanitarne svrhe za izradu dječijih  invalidskih kolica.

 

Kako saznajemo od menadžmeta OŠ Lukavac Grad sa željom da nastave sa ovom ekološkom akcijom posjetili su OŠ 9. maj koja kao što smo kazali na ovom polju ima iskustva. Prilikom posjete direktorica škole Lukavac grad Alma Avdić i direktor OŠ 9. septembar Almir Ljevaković potpisali su protokol o bratimljenju, te na ovaj način uspostavili saradnju koja će se pored ekoloških akcija proširiti i na druga različita polja. I Jedna i druga škola imaju jasan cilj živjeti i raditi u zdravoj i čistoj okolini te se nadaju da će njihov primjer slijediti i druge osnovne i srednje škole, a u akciju koja će uskoro startati u OŠ Lukavac Grad pridruže svi građani općine Lukavac te plastične boce umjesto u kontejner riječa korita rubove šume donosti u OŠ Lukavac Grad koja će na počeku akcije boce odlagati u jabo vreće donirane od strane Fabrike cementra Lukavac koja je podržala ovu akciju, a zatim prevoziti u Jokovac odnosno u preduzeće za reciklažu plastičnih boca Omorika.