Naslovna AKTUELNO Osam osoba uhapšeno u akciji SIPA-e!

Osam osoba uhapšeno u akciji SIPA-e!

Ilustracija
Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na širem području Bosne i Hercegovine provode operativnu akciju kodnog naziva “Var” zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičeni u ovom predmetu počinili kazneno djelo iz člana 250. KZ BiH “Organizirani kriminal” u vezi s kazneno djelima iz člana 383. KZ FBiH “Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” i kazneno djelo iz člana 380. KZ FBiH “Primanje dara i drugih oblika koristi”, potvrdio je za RTV Lukavac portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Akcija se provodi po naredbama Tužiteljstva i Suda BiH.

U toku su pretresi na pet lokacija na širem području Bosne i Hercegovine, između ostalih, u Šamcu, Orašju i Novom Travniku.

Uloga osumnjičenih Ante Bilješke i Fuada Zahirovića bila je da sucima daju prolazne ocjene za tako obavljeno suđenje. Sve malverzacije odnose se na takmičarsku sezonu 2018/2019.

Velika akcija SIPA-e ishod je višemjesečne istrage.

Ukupno 12 osoba do sada je uhapšeno u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine,

Neslužbeno se saznaje da su uhapšeni: Ilija Živković, Salem Prolić, Vladimir Dominković, Irfan Durić, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Ante Bilješko, Fuad Zahirović, Marko Brezović, Mario Grgić i Anto Kobaš.

Pod sumnjom su, saznaje Žurnal, utakmice Goražde – Velež, GOŠK – Budućnost Banovići i nekoliko utakmica koje je igrao sarajevski Olimpic, kao i Metalleghe iz Jajca.

SAOPŠTENJE NS/FS BIH

 

Povodom informacija koje su se jutros pojavile u medijima o istrazi koju provodi Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, a odnose se na sumnje u namještanje utakmica, Fudbalski savez Bosne i Hercegovine saopćio je danas podržava akcije agencija za provođenje zakona.

”Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine bezrezervno podržava akcije i aktivnosti svih agencija i tijela za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji, kako pojedinaca, tako i organiziranih grupa”, naveli su u saopćenju iz kuće bh. fudbala.

Savez je napomenuo da je snažno opredijeljen i spreman pružiti svaku vrstu podrške i pomoći nadležnim državnim institucijama, kroz dostupnu dokumentaciju i informacije kojima raspolaže, kako bi one što uspješnije radile na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji pojedinaca koji participiraju u radu fudbalskih organa i tijela.

”Bez obzira na to što prve informacije govore da se radi o aktivnostima na nivou entiteta, koji statutarno i organizacijski imaju potpunu autonomiju u svome radu, ovom prilikom moramo istaći da je u ovom trenutku nanesena nemjerljiva šteta kompletnom fudbalu u Bosni i Hercegovini”, saopćeno je.