Naslovna AKTUELNO OSCE podržao debatno natjecanje univerziteta u BiH

OSCE podržao debatno natjecanje univerziteta u BiHMisija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je, u saradnji s fondacijom Konrad Adenauer, Studentskom unijom Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Debatnim klubom „Gorgija“ Univerziteta u Zenici, organizirala prvo debatno natjecanje u Bosni i Hercegovini na kojem su učestvovali univerziteti iz cijele države. Događaj je održan na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“, od 12. do 14. aprila 2019. godine u Mostaru.

 

Natjecanje je okupilo debatne klubove pet javnih univerziteta iz Tuzle, Banje Luke, Zenice i Mostara.

 

Tokom dva dana studenti su debatirali o različitim temama, kao što su borba protiv diskriminacije, sloboda okupljanja, vladavina prava i nezavisnost pravosuđa, te kvaliteta visokog obrazovanja u državi.

 

Finalna debata je održana između debatnih klubova Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Banja Luci o tome da li je moguće iskorijeniti korupciju u bosanskohercegovačkom društvu, a pobjedu je odnio tim afirmacije sa Univerziteta u Tuzli. Treće mjesto osvojio je Univerzitet  „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

 

Natjecanje je imalo za cilj potaknuti akademsku raspravu i razmjenu argumenata među studentima i, općenito, među mladim ljudima, o temama koje su od ključnog značaja za napredak društva i koje ističu važnost poštivanja ljudskih prava i vladavine prava.

 

Misija OSCE-a u BiH će nastaviti pružati podršku aktivnostima koje potiču mlade ljude, kao buduće lidere, na aktivno uključivanje u društvene i političke procese, čime mogu dati svoj doprinos napretku države.

 

Debatno natjecanje podržalo je Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH.