Naslovna AKTUELNO OSCE pokrenuo online servis sa ciljem borbe protiv nasilja nad ženama

OSCE pokrenuo online servis sa ciljem borbe protiv nasilja nad ženama

Sekretarijat OSCE-a je pokrenuo novi online servis koji sadrži korisne informacije od značaja za prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama.

 

Internet stranica www.stopvawnow.org/ dostupna na šest jezika, nudi praktične alate za lidere institucija, policijske agencije, nevladine organizacije i građanstvo Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, kao i Moldavije i Ukrajine, saopćeno je iz OSCE-a.



 

Internet stranica organizirana je na jednostavan način, što korisnicima u svakoj od navedenih država omogućava da brzo pronađu informacije za kojima tragaju, te bez teškoća dođu do podataka, smjernica i važnih brojeva telefona.

 

U dijelu pod naslovom “Trebam pomoć”, žene koje su doživjele nasilje mogu pronaći informacije, saznati kome se obratiti ukoliko im je potrebna podrška, te doći do brojeva telefona lokalnih nevladinih organizacija i linija za pomoć žrtvama nasilja.

 

OSCE je u dijelu pod naslovom “Želim pomoći” istakao brojne korake koje zainteresirani građani mogu poduzeti u cilju smanjivanja tenzija u kritičnim situacijama, pružanja podrške ženama i podizanja svijesti o ovim problemima.

 

Dio pod naslovom “Želim informacije” sadrži pojedinosti o rezultatima i preporukama proisteklima iz Istraživanja OSCE-a o dobrobiti i sigurnosti žena, objavljenom ove godine.

 

Zahvaljujući navedenom istraživanju, utvrđeno je da je 70 posto žena iz jugoistočne i istočne Evrope doživjelo neki od oblika nasilja, uključujući seksualno, fizičko i psihološko nasilje, te proganjanje i seksualno uznemiravanje. Unatoč tome, prijavljivanje ovih oblika nasilja i dalje je rijetka pojava. Samo 15 posto žena prijavile su policiji najteže incidente nasilja pretrpljenog od aktuelnog partnera.

 

”Online servis zasnovan je na ishodima Istraživanja OSCE-a o dobrobiti i sigurnosti žena, koje je pokazalo da je ono što žene koje su doživjele nasilje najviše žele – moralna podrška i neko sa kime bi mogle razgovarati. Istraživanje je također ukazalo na važnost razgovora o ovim pitanjima i pružanja mogućnosti ženama da prijave nasilne incidente. Online servis će u tome pomoći i omogućiti ženama da pronađu brojne mogućnosti za prijavljivanje nasilja i podršku”, izjavila je voditeljica projekta realizacije istraživanja Serani Siegel.

 

Online servis je također dizajniran da služi predstavnicima vlasti, agencijama za sprovedbu zakona, NVO-ima, akademskoj zajednici i medijima da bi stekli bolje razumijevanje o razmjerima problema i da im bude vodič pri implementaciji politika i praksi. Pružanjem informacija o navedenim pitanjima, servis će se boriti protiv stavova kojima se okrivljuje žrtva, a koji tako doprinose da žrtve šute.

 

Pokretanje online servisa podudara se sa završetkom OSCE-ove kampanje “Prekinimo šutnju”, realizirane tokom međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”. Kampanja “Prekinimo šutnju” imala je za cilj mijenjanje mentaliteta i rasprostranjenih stavova koji doprinose rodnoj neravnopravnosti i time dovode do nasilja nad ženama.