Naslovna AKTUELNO Osmomartovski marš pod parolom “Šutnja nas ne štiti!” danas u Tuzli

Osmomartovski marš pod parolom “Šutnja nas ne štiti!” danas u Tuzli

Ovogodišnji marš se održava pod parolom “Šutnja nas ne štiti!” i za cilj ima da ukaže na problem nasilja nad ženama u našem društvu.

 

U samo prošloj 2019.godini u BIH 12 žena je ubijeno od strane trenutnih i bivših partnera. Rezultati OSCE-ovog istraživanja o dobrobiti i sigurnosti žena u BiH pokazuju da tri od pet žena smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava u njihovim zajednicama. Četiri od deset žena u našoj zemlji izjavile su da su pretrpjele psihološko, fizičko ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine života, od strane partnera ili drugih osoba. Gotovo polovina ispitanih žena smatra da je nasilje u porodici privatna stvar, a više od 40 posto njih ne zna šta treba činiti ako dožive nasilje. Većina žena ne prijavljuje nasilje koje doživi, navodeći sram, materijalnu ovisnost/probleme, nedostatak informacija, nepovjerenje u službe i, u konačnici, strah, kao razloge zbog kojih ne prijavljuju nasilje relevantnim institucijama.


 

“Femicid je u porastu, nasilje nad ženama se ne smanjuje, šutnja ne samo da nas ne štiti nego pogoršava situaciju i zato vas pozivamo da nam se pridružite u nedelju u 5 do 12 na Trgu Slobode.

 

Naše pretkinje su se teško izborile za prava koja iako su nam zakonski zagarantirana se ne sprovode u praksi. Krajnje je vrijeme da prekinemo šutnju, jer #šutnjanasneštiti

 

Pridružite nam se čak i ako smatrate da su vaša prava ispoštovana, i ako vas nasilje nikad nije dotaklo, pridružite nam se i pokažite solidarnost sa ženama koje nisu privilegovane kao vi.

 

1. U slučaju kiše ponesite kišobrane ili kabanice jer loše vrijeme neće zaustaviti našu borbu!
2. Ukoliko niste u mogućnosti da nam se pridružite na Trgu Slobode, pridružite se našoj medijskoj kampanji tako što ćete se fotografisati sa porukom i heštegom #ŠutnjaNasNeŠtiti


Pod istom parolom, u znak solidarnosti marširat će i građani/ke Banja Luke, naše kolegice i prijateljice.

 

Organizatori/ce: Amica Educa, Revolt, Tuzlanski otvoreni centar – TOC, Femstil, Islamic Relief Bosnia i Herzegovine, HO Horizoni, Ženska vizija, Forum građana Tuzle, Prijateljice”, poručile su organizatorice.