Naslovna AKTUELNO Osniva se Vijeće za znanost BiH

Osniva se Vijeće za znanost BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH (MCPBiH) usvojilo Odluku o osnivanju Vijeća za znanost Bosne i Hercegovine, a ovo savjetodavno i stručno tijelo održat će danas konstituirajuću sjednicu.

 

Vijeće se osniva i ima nadležnosti propisane Okvirnim zakonom o osnovama znanstveno-istraživačke djelatnosti i koordinaciji unutarnje i međunarodne suradnje Bosne i Hercegovine.


 

Vijeće za znanost je najviše savjetodavno i stručno tijelo Ministarstva civilnih poslova BiH, te ima ulogu praćenja i unapređenja stanja u području znanosti i tehnologije u Bosni i Hercegovini. Sastavljeno je od najeminentnijih stručnjaka, najviših akademskih zvanja.

 

U narednom četverogodišnjem mandatu, dužnost u Vijeću za znanost Bosne i Hercegovine obavljat će akademik prof. dr. Ljerka Ostojić, akademik prof. dr. Drago Branković, prof. dr. Jasmin Velagić, dr. Aleksandar Maksimović, prof. dr. Enra Mehmedika-Suljić, doc .dr. Dražen Barbarić, prof. dr. Dušan Jokanović, prof. dr. Marija Čutura, prof. dr. Marijana Kapović-Solomun, prof. dr. Rifat Škrijelj, prof. dr. Reuf Karabeg, prof. dr. Vesna Miljanović-Damjanović, prof. dr.  Esad Delibašić, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.