Naslovna AKTUELNO Osnovan novi politički subjekt – SD BiH

Osnovan novi politički subjekt – SD BiHU Tuzli je jučer zvanično osnovana nova stranaka Socijaldemokrati (SD) BiH, koja je nastala zbog neslaganja unutar članstva Socijaldemokratske partije (SDP).

 

Naredne četiri godine stranku će predvoditi predsjednik Enver Bijedić.

 

Socijaldemokrati BiH, kako je istaknuto danas, su socijaldemokratskog opredjeljenja, a centrala stranke je smještena u Tuzli, ali će djelovati u svim dijelovima BiH.

 

“Razlikovaćemo se po tome da ne želimo bezuspješno kritikovati postojeću vlast koja ne donosi nikakve rezultate. Imali smo mogućnost da poslušamo rukovodstvo SDP-a u Sarajevu ili da se priklonimo željama 50.000 ljudi koji su nama dali glasove na oktobarskim izborima i donijeli nam pobjedu. Odluka je teška, ali istovremeno i lagana te smo se odlučili za glasače i to na način da poslušamo njihove želje tokom predizborne kampanje, a koje želimo ispuniti”, rekao je Bijedić.

 

Stranka Socijaldemokrati BiH trenutno ima jednog državnog poslanika, pet u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, jednog u Domu naroda Parlamenta FBiH, dva u Skupštini Tuzlanskog kantona te skoro 30 opštinskih odbornika.