Naslovna AKTUELNO Ostvaren napredak u procesuiranju krivičnih djela trgovine ljudima

Ostvaren napredak u procesuiranju krivičnih djela trgovine ljudima

Ostvaren je napredak kada je u pitanju procesuiranje krivičnih djela trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, rečeno je na sastanku Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija, kao i Mreže specijaliziranih tužioca i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima.

 

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić predsjedavala je sastankom koji je zbog uvedenih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa održan putem video-konferencije, a centralne teme odnosile su se na najaktuelnija dešavanja i djelovanja institucija za provedbu zakona.

 

Na sastanku su bili dužnosnici iz pravosudnih, policijskih, sigurnosnih i agencija za provedbu zakona s nivoa Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnici međunarodnih institucija koji su uključeni u borbu protiv trgovine ljudima.

 

Razgovarano je o redovnom izvještavanju i razmatranju zajedničkih aktivnosti u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija kao i zajedničkom radu i planu aktivnosti institucija u borbi protiv ove vrste krivičnih djela.

 

O procesuiranju krivičnih djela trgovine ljudima izvijestili su članovi Udarne grupe i državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i član Udarne grupe Samir Rizvo koji je upoznao učesnike da su formirani koordinacioni timovi za borbu protiv trgovine ljudima na svim nivoima u BiH.

 

Iako su do sada ostvareni određeni pomaci u ostvarivanju rezultata u borbi protiv trgovine ljudima, potrebno je i dalje intenzivirati rad u toj oblasti, u cilju zaštite žrtava, kao posebno ranjive populacije.

 

Također, kako je naglašeno, potrebno je nastaviti s edukacijama, posebno u oblasti identificiranja elemenata trgovine ljudima u okviru krivičnih djela krijumčarenja osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Aktivan i kontinuiran rad Udarne grupe i Mreže u vrijeme otežanih aktivnosti zbog pandemije Covid-19, izuzetno je važan kao doprinos borbi protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao važnog segmenta u ostvarivanju vladavine prava u čemu pomoć i podršku pruža i međunarodna zajednica.