Naslovna Vijesti Otežano saobraćanje na putevima, zimska služba na terenu

Otežano saobraćanje na putevima, zimska služba na terenu

Na nekoliko putnih dionica u BiH zbog snijega i izljevanja rijeka otežan je ili potpuno obustavljen saobraćaj. Iz JP „Rad“ Lukavac saopćili su da su svi putni pravci kojima saobraćaju autobusi na području općine Lukavac  jutros bili prohodni.

 

Zbog sniježnih padavina, potpuno je obustavljen saobraćaj na putnom pravcu Livno-Šuica, dok je na području cjelog kantona zabranjen saobraćaj za teretna motorna vozila. Na širem području Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča i Grahova puše jak vjetar koji stvara snježne nanose.


 

Zbog zaleđenog kolovoza i mjestimičnih sniježnih nanosa obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

 

Zbog izlijevanja rijeke Save, u mjestima Gašnica i Bistrica (M-14.1 Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica) saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila.

 

Ugaženog snijega na kolovozu ima na pojedinim dionicama puteva preko planinskih prevoja, a izdvajamo puteve: Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča , Gacko-Tjentište, Sarajevo-Sokoloac (prevoj Romanija), Srednje-Olovo (prevoj Nišići), Olovo-Kladanj (prevoj Karaula) i Sarajevo- Konjic (prevoj Ivan Sedlo). Upozoravamo i na mjestimičnu poledicu, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

 

Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

 

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Zbog radova na mostu Bojnik, na dionici Sarajevo sjever-Sarajevo zapad, vozila saobraćaju preticajnom trakom.

 

Zbog urušavanja potpornog zida na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. Zbog većeg odrona na regionalnom putu R-408 Drvar-Martin Brod saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

 

Zbog sanacionih radova na vijaduktu Briješće na magistralnom putu M-17 Rajlovac-Stup saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na kružni tok (rotor) u ulici Safeta Zajke.

 

Zimska  služba JP „Rad“ Lukavac u pogon je stavila sve ljudske i tehničke resurse. Imaju dovoljno posipnog materijalada da zadovolje aktuelne potrebe. Radi se na intenzivnom čišćenju puteva, te uklanjanju snijega sa trotoara. Planiraju rad u tri smjene i tokom vikenda.