Naslovna AKTUELNO Otvoren novi ciklus zapošljavanja bh.medicinara u Njemačkoj

Otvoren novi ciklus zapošljavanja bh.medicinara u Njemačkoj

Agencija za rad i zapošljavanje BiH obavjestila je zainteresovane kandidate da će se prvi krug intervjua za Triple Win projekt – zapošljavanje medicinara u SR Njemačkoj u 2020. godini održati od 24.2.2020. do 28.2.2020. godine, a rok za prijave je do 7.2.2020. godine.

 

U Triple Win projekt mogu se prijaviti medicinske sestre/tehničari ili pedijatrijske sestre/tehničari koji imaju radno iskustvo i to minimalno radno iskustvo od šest mjeseci u zadnje 4 godine (opšta njega, stažiranje, volonterski angažman, privatna njega u kući) ili 2 godine radnog iskustva u posljednjih 7 godina.


 

“Kandidatkinje i kandidati moraju posjedovati državljanstvo Bosne i Hercegovine, imati stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini, posjedovati dokaz o redovno završenoj medicinskoj školi u Bosni i Hercegovini za medicinsku sestru/tehničara minimalno IV stepen – opšti smjer ili pedijatrijska sestra/tehničar. Poznavanje njemačkog jezika nije uslov za prijavu na projekat”, rekao je za medije Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću, informiranje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

U posljednje tri godine u prosjeku oko 70 osoba godišnje je nalazilo posao u Njamačkoj putem triple Win projekta.

 

“U posljednjoj godini u Njemačkoj je zaposleno putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH 683 građana BiH. Od tog broja njih 83 je zaposleno putem Triple Win projekta. Od početka realizacije programa zapošljavanje medicinara sa SSS u Njemačkoj (2013. godina), pa do kraja 2019. godine ukupno je zaposleno 5.235 osoba u Njemačkoj”, ističe Pupić.

 

Garantovana minimalna početna plata je 1.900 eura, s tim što u praksi ugovori koji dolaze su uglavnom na početnu platu od oko 2.000 eura.

 

Početna mjesečna plata iznosi minimalno 2.000 eura do  priznavanja  diplome  za zdravstvenog radnika , a poslije nostrifikacije minimalno 2.400 eura. Poslodavac obezbjeđuje smještaj, a zaposleni u cjelosti ili dijelom participira u troškovima, a troškove prevoza radi zapošljavanja na relaciji Bosna i Hercegovina –SR Njemačka snosi poslodavac.

 

“Kandidati imaju obavezu da u prvoj godini polože stručni ispit za njegovatelja, nakon čega prelaze u viši platni razred. Kandidati imaju obavezu da u prvoj godini polože stručni ispit za njegovatelja i nakon toga godinu za godinom produžavaju svoj boravak u Njemačkoj. Ukoliko ne uspiju položiti stručni ispit u 12 mjeseci moraju se vratiti u BiH”, ističe Pupić.

 

Javni poziv je i dalje kontinuiran i otvoren cijelu godinu, a tekst Javnog poziva možete pročitati ovdje.