Naslovna AKTUELNO Otvorena izložba “Nijedna kuća ko svoja”

Otvorena izložba “Nijedna kuća ko svoja”

U Centru za kulturu Lukavac otvorena je izložba  dokumentarnih fotografija naziva „Nijedna kuća ko svoja“.

 

Radi se o autorskom projektu, koji postoji već deset godina, a koji potpisuje Zijad Nuhanović, te umjetnik iz Lukavca Mehmed Šišić Šiško.


 

Tokom svečanog otvaranja djevojčica rođena u povratničkoj porodici govorila je prigodan tekst, u muzičkom dijelu programa učestvovali su Damir Nezirović i Nermin Omerović, a za tehničku organizaciju i promociju bio je zadužen Hasan Hadžić.

 

„Ove fotografije predstavljaju nešto posebno jer Zijad Nuhanović nije bio onaj reporter koji slika kada dolaze ministri sa kravatama da se slikaju i da se pojave na naslovnim stranicama dnevnih novina i da kažu kako su oni pomogli narodnim parama. On je slikao razrušene zidove, nene koje vire ispod šatora, zaostalu džezvu koju je neko našao i stavio na neku stolicu…Ovom izložbom o kojoj će govoriti mediji želimo da postaknemo podršku projektu, onome bez čega ne može biti Bosne i Hercegovine, civilizovane, ljudske i normalne“, rekao je Hasan Hadžić, novinar i promotor izložbe.

 

„Drago mi je da je izložba „Nijedna kuća ko svoja“ došla u Lukavac. Ovo nije ni početak ni kraj ove izložbe, a slogan, koji je postao naziv izložbe, je došao sam od sebe, inspirisan govorom ljudi koji su govorili da samo žele da se vrate na svoje.Dio djela je posvećen povratku na području općine Lukavac i dobro ga oslikava, a dvojica aktera sa ovih fotografija nema među živima, rahmetli Fadila Banjanovića i rahmetli Seada Hasanhodžića, koji je u to vrijeme bio načelnik i pružio je veliku podršku povratku u podozrenska sela“, rekao je za rtvlukavac.ba umjetnik Mehmed Šišić Šiško.

 

Ovu izložbu, koja oslikava istinski život povratnika, zainteresovani mogu pogledati u holu Centra za kulturu Lukavac.

 

(RTV Lukavac)