Naslovna AKTUELNO Otvorena izložba o gradnji Doma kulture u Lukavcu (VIDEO)

Otvorena izložba o gradnji Doma kulture u Lukavcu (VIDEO) 

Izložbom fotografija Zavičajne zbirke Javne biblioteke Lukavac obilježena je 40. godišnjica od početka rada Doma kulture u Lukavcu.

 

Dom kulture izgradili su građani samodoprinosom, a učešće u brojnim radnim akcijama uzeli su i tadašnji dužnosnici, direktori i funkcioneri. Izgradnja doma trajala je pune tri godine.

 

 

Ova godina na području naše općine  obilovala je značajnim jubilejima od 125-e godišnjice Biblioteke Lukavac do obilježavanja 55 godina od osnivanja prvog štamparskog glasila na našim prostorima.

 

Veliki jubilej upisao je i lukavački Dom kulture, koji je prije tačno 40 godina 30. septembra, počeo sa radom. Izgradnji ove velelijepne građevine predhodilo je niz događaja. Iako je inicijativa za izgradnju Doma kulture postojala još od 1951. godine, postratni period iziskivao je prioritetnu obnovu i izgradnju domova zdravlja, ambulanti, škola i puteva, te se sa izgradnjom  čekalo dvadeset i više godina.

 

Dom kulture izgradili su građani samodoprinosom, a učešće u brojnim radnim akcijama uzeli su i tadašnji dužnosnici, direktori i funkcioneri, zajedno sa građanima. Dom kulture gradila je firma GIK Tehnograd Tuzla, a iako je bilo predviđeno da bude završen za 18 mjeseci, izgradnjaje trajala pune tri godine, što zbog nedostatka finansija, ali i kako bi se ispoštovali svi standardi i normativi gradnje. Čast da postavi kamen temeljac ove građevine pripala je Alagi Iljazoviću. 40 Godina kasnije njegova supruga je otvorila izložbu fotografija.

 

Ovu lijepu priču nam u video prilogu donosi Suada Imamović.

 

(RTV Lukavac)