Naslovna AKTUELNO Otvoreni javni pozivi za programe zapošljavanje

Otvoreni javni pozivi za programe zapošljavanje

Federalni zavod za zapošljavanje danas je aktivirao Javne pozive za programe zapošljavanja za ovu godinu. Riječ je o Programu sufinansiranja zapošljavanja 2020, te Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start Up 2020.

 

Od danas su dostupne sve mjere u okviru Programa zapošljavanja, izuzev Tražim poslodavca 2020, koja će biti otvorena naknadno.


 

Zbog velikog broja prijava u jutarnjim satima putem online platforme, došlo je do zastoja u radu web portala Federalnog zavoda za zapošljavanje. U vrijeme prekida rada portal je bio opterećen sa više od 100.000 klikova u sekundi. Nakon određenog vremena, portal je ponovo bio u funkciji i omogućene su prijave poslodavaca i nezaposlenih osoba.

 

Prijave je moguće podnositi i u utorak i srijedu od 8 do 16 sati.

 

Program sufinansiranja zapošljavanja 2020. realizuje se s ciljem zapošljavanja najmanje 13.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, radi njihovog zapošljavanja, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti,te stvaranja uvjeta za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva kroz osposobljavanje za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva.

 

Kada je u pitanju Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2020. cilj je poticanje najmanje 2.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH na samozapošljavanje, pokretanjem djelatnosti/društva, kao i na zapošljavanje drugih osoba sa evidencije nezaposlenihu pokrenutim djelatnostima.