Naslovna AKTUELNO Ovo su mjere koje su na snazi u BiH

Ovo su mjere koje su na snazi u BiH

Restriktivne mjere na području Bosne i Hercegovine razlikuju se u entitetima i Brčko distriktu. U oba entiteta, posljednje donesene mjere na snazi su do 14, odnosno 15. januara.

 

U Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi je i dalje mjera ograničenog kretanja za stanovnike od 23 sata do pet sati ujutro, obavezno nošenje zaštitne maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru, poštivanje distance od dva metra te zabrana okupljanja više od 30 ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru.


 

Produžena je i odredba kojom se “nalaže poslovnim subjektima da reorganiziraju rad svojih uposlenika, na mjestima gdje nije moguće ispoštovati distancu od 2m među uposlenima, tako što će reorganizirati radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, omogućiti rad od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka koji neće ugroziti djelatnosti i radne procese, a omogućit će poštivanje higijensko – epidemioloških mjera”.

 

Ove mjere su na snazi do 14. janaura ove godine.

 

Kada je riječ o području Republike Srpske, ograničenog kretanja nema, a javna okupljanja se ograničavaju na 50 osoba. Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj je zabranjena muzika uživo u objektima za smještaj, ishranu i piće, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode), kao i prodaja alkohola od 22 do 6 sati.

 

Radno vrijeme objekata ograničeno je do 22 sata, kao i priređivačima igara na sreću.

 

Zaključkom Republičkog štaba RS građani se obavezuju da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku i da se pridržavaju mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

 

Ove mjere su na snazi do 15. januara.

 

U Brčko distriktu radno vrijeme ugositetljskih objekata je do 21 sat, dok ostalim objektima poptu fitness centara i priređivačima igara na sreću radno vrijeme ostaje do 19 sati.

 

Mjera kojom je bilo ograničeno kretanje stanovništva u periodu od 22 do 5 sati ujutro istekla je u ponedjeljak, 11. januara.

 

Dok se u RS-u i FBiH nastava i dalje odvija kombinovano – online i klasično, u Brčko distriktu je 11. januara 2021. godine počelo drugo polugodište bez dijeljenja odjeljenja i u učionicama.