Naslovna AKTUELNO Ovo su najtraženija zanimanja u BiH

Ovo su najtraženija zanimanja u BiH


Prema podacima Zavoda za zapošljavanje FBiH, najtraženija zanimanja u godini koja je na izmaku su tekstilni radnici. Zatim slijede konobari, kuhari, vozači različitih kategorija i prodavači. Vidljivo je povećanje potražnje za zanimanjima iz djelatnosti ugostiteljstva u odnosu na prethodni period.

 

Međutim, usljed posljedica pandemije korona virusa ovaj sektor je pretrpio velike posljedice.Također, poslodavci su iskazali veliku potražnju i za mašinskim tehničarima i zidarima. Iskazana je i potražnja za pomoćnim radnicima za jednostavne poslove.

 

„Oko 1033 poslodavaca  koi su  anketirani početkom 2020. godine u okviru istraživanja tržišta rada 2019/2020 u FBiH su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stepena (KV radnicima), i to 56,24%. Slijedi potražnja za radnicima srednje stručne spreme IV stepena (SSS)- 24,15%, te za radnicima visoke stručne spreme (VSS)-9,33%. Kao i prethodnih godina, potvrđena je velika potražnja radnika sa srednjom stručnom spremom III i IV stepena (na nivou iz 2018/2019. godine), dok se kod anketiranih poslodavaca povećala potražnja za radnicima sa VSS, 3% više u odnosu na istraživanje iz prethodne godine“, podaci su ZZO FBiH.

 

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem najveća iskazana potražnja je za mašinskim inžinjerima, ekonomistima i IT stručnjacima.

 

Ovo je situacija na tržištu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Međutim, ukoliko su vam ambicije za posao, ali i život, van granica BiH, onda će vas zanimati podaci sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

 

Naime, visoko na prvom mjestu su zanimanja vezana za IT sektor, i to majstori u ciljanom i kontekstualnom oglašavanju, e-mail trgovci, SMM i SEO stručnjaci, programeri, programeri mobilnih aplikacija, analitičari Big Data, visokokvalifikovani inžinjeri i stručnjaci za razvoj HR-a.

 

Takva zanimanja su korisna zato što se može raditi na daljinu.

 

Zatim slijede ljekari i medicinski radnici. Uljed pandemije, rad ljekara je postao posebno uočljiv i častan – takvi stručnjaci neće ostati bez posla. Među popularnima u medicinskoj oblasti su infektolozi, pulmolozi, onkolozi, hirurzi, kozmetolozi, ginekolozi, endrokrinolozi.

 

U oblasti inženjerstva i arhitekture se fokus više preusmjeriti na stručnjake orijentisane na biohemijske, visokotehnološke i nanotehnologije, robotiku i mehatroniku. Prema podacima izvještaja foruma u Davosu, širom svijeta će se u 2020. godini otvoriti dva miliona radnih mjesta u navedenim karijernim pravcima.

 

Ostala tražena zanimanja i profesije su menadžeri prodaje, kreativni dizajneri, personalni menadžeri i lični treneri te profesori.