Naslovna AKTUELNO Pacijenti s bolestima pluća i disajnih puteva najrizičniji za virus korona

Pacijenti s bolestima pluća i disajnih puteva najrizičniji za virus korona

Osobe koje imaju problema sa disanjem, zviždanje pri disanju ili plućne probleme imaju najveći rizik za razvoj komplikacija usljed zaraze virusom korona, navodi se u studiji britanskih naučnika.

 

Otežano disanje ili dispneja jedini je simptom virusa korona koji je u značajnoj korelaciji s teškim oblikom ove bolesti i zaraženim pacijentima kojima je potrebna intenzivna njega, stoji u istraživanju.
Naučna recenzija članka još nije sprovedena, ali je članak objavljen onlajn stranici MedRxiv, platformi za neobjavljene rukopise u području medicinske nauke, čiji je suosnivač Jejl univerzitet.
Hronična opstruktivna bolest pluća (KOPB), plućna bolest koja izaziva dugoročne probleme s disanjem, pojedinačno je najveći rizični faktor za razvoj teškog oblika bolesti, uzrokovane virusom korona, kod hospitalizovanih pacijenata, proizlazi iz istraživanja.
Vageš Džain sa Instituta za globalno zdravlje pri Londonskom univerzitetskom koledžu, suvoditelj istraživanja, kazao je da bi rezultati mogli pomoći sistemu javnog zdravstva i ljekarima u određivanju koje osobe imaju najveći rizik od razvoja najtežeg oblika novog virusa korona.
U najtežim slučajevima Kovid-19 izaziva kratak dah i zatajenje pluća, a u blažem, najčešćem obliku, simptomi su povišena tjelesna temperatura i kašalj.
Istraživanjem je sprovedena meta-analiza rezultata sedam manjih istraživanja u Kini i obuhvaćeno je 1.813 pacijenata koji su hospitalizovani zbog infekcije virusom korona. Pacijenti s kratkim dahom imali su 3,7 puta veću šansu za razvijanje teškog oblika bolesti i 6,6 puta je bilo verovatnije da će tim pacijentima biti potrebna intenzivna njega, nego pacijentima bez tog simptoma.
Čak 17,8 puta je verovatnije da će pacijentima s KOPB-om biti potrebna intenzivna njega, nego osobama koje su pozitivne na virus korona, a nemaju KOPB, dok je oko 6,4 puta veća šansa da će pacijenti s KOPB-om imati teški oblik virusa korona.
Dok dispneja nije tako čest simptom pacijenata koji imaju virus korona, značajna korelacija između dispneje i teške bolesti, kao i potrebe za intenzivnom njegom mogu pomoći ljekarima da razlikuju teške i ne-teške slučajeve virusa korona“, rekao je Džain.