Naslovna Istaknuto Pacijenti zaraženi koronavirusom u BiH dobrog zdravstvenog stanja

Pacijenti zaraženi koronavirusom u BiH dobrog zdravstvenog stanja

Pacijenti sa simptomima, povišenom temperaturom, kašljem, otežanim disanjem i općom malaksalosti, koji su boravili u zemlji u kojoj se zaraza proširila, zadržavaju se u bolnici.

Sva tri pacijenta zaražena koronavirusom u manjem bh. entitetu dobro se osjećaju, dva su smještena na Infektivnu kliniku Univerzitetskog kliničkog centra, a jedan je u kućnoj izolaciji, rekla je Zvezdana Rajkovača, pomoćnica direktora za medicinska pitanja UKC-a Banja Luka.

 


Ona je za RTRS kazala kako su dva pacijenta iz Banje Luke, koji su smješteni na Infektivnoj klinici UKC-a, dobrog zdravstvenog stanja te da nemaju temperaturu, a da se treći pacijent, muškarac iz Čelinca, nalazi u kućnoj izolaciji.

 

Podsjetila je da se pacijenti sa simptomima, povišenom temperaturom, kašljem, otežanim disanjem i općom malaksalosti, koji su boravili u zemlji u kojoj se zaraza proširila, zadržavaju u bolnici.

 

Prema njenim riječima, kad se simptomi povuku, oni se otpuštaju u kućnu izolaciju, koja podrazumijeva strogi boravak u kući i nošenje maske u prostoriji u kojoj boravi da bi se zaštitili ostali ukućani.

 

Pacijenti koji sumnjaju na zarazu koronavirusom, prvo se telefonski javljaju domu zdravlja, nakon čega se, ukoliko se utvrdi prisustvo navedenih simptoma, upućuju na Infektivnu kliniku UKC-a, gdje ih preuzimaju ljekari i medicinsko osoblje obučeni u posebnu zaštitnu odjeću.

 

Kada se simptomi povuku i stvore uvjeti za otpuštanje pacijenta, pacijent se upućuje kući u izolaciju.

 

SRNA