Naslovna AKTUELNO Pad prometa na aerodromima u regionu i do 96 posto

Pad prometa na aerodromima u regionu i do 96 posto


Aerodromi u zemljama regiona su tokom prošle godine bili teško pogođeni pandemijom koronavirusa. Obustava letova na nekoliko mjeseci na njih je ostavila značajne posljedice u vidu smanjenja broja putnika, a samim tim i prihoda.

 

 

 

 

 

Zajedno je 21 aerodrom u 2020. godini prevezao 7,5 miliona putnika, dok je godinu ranije bilo 21,9 miliona putnika.

 

 

 

 

 

Najviše pogođeno je bilo slovensko tržište s prosječnim padom od 83,3 posto. Hrvatska je četvrta najpogođenija država u Evropi kada je riječ o aviosaobraćaju, dok je Kosovo, s druge strane, bilo najotpornije u Evropi s najmanjom stopom pada u odnosu na 2019. godinu, a aerodrom u Prištini je u velikoj mjeri “spasila” dijaspora.

 

 

 

 

 

“Naš se promet uglavnom oslanja na dijasporu koja živi i radi u inostranstvu, što znači da većina njih ima državljanstvo i/ili boravišnu dozvolu u zemljama u kojima žive”, rekao je glavni operativni direktor prištinskog aerodroma Gokmen Aritay.

 

 

 

 

 

Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu je ostao najprometniji od svih aerodroma u zemljama bivše Jugoslavije, piše Ex-yu Aviation News, ali je svejedno izgubio najviše putnika – 4,2 miliona, odnosno imao je pad od 69,1 posto.

 

 

 

 

 

Prema smanjenju broja putnika, aerodrom u Beogradu slijede onaj u Dubrovniku i Splitu sa po više od dva miliona putnika manje, zatim aerodromi u Skopju, Ljubljani i Tivtu.

 

 

 

 

 

 

Procentualno su najviše putnika izgubili Mostar, Pula, Dubrovnik, Rijeka, Tivat…