Naslovna AKTUELNO „Pametna škola“ ponovo zaobišla Općinu Lukavac!

„Pametna škola“ ponovo zaobišla Općinu Lukavac!

Protekle sedmice  svečano je otvorena nova „Pametna škola” u Tuzlanskom kantonu, obnovljena, energetski efikasna JU Osnovna škola Sapna. U proteklom periodu na objektu škole je postavljena termoizolacija na vanjske zidove objekta, nova vanjska stolarija, termoizolacija na tavanu škole, zamijenjen je krovni pokrivač hodnika i fiskulturne sale sa postavljanom termoizolacijom, te novi toplovodni kotao na pelet. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 120.000 KM. Ništa u ovome nebi bilo čudno da se ne radi o pukoj činjenici da nas (općine Lukavac) ponovo nema u planovima Vlade TK ili resornog Ministarstva. Iako smo svega 10 –ak kilometara udaljeni od Centrale (Vlade TK) čini se da smo miljama daleko.

 

Istina reagovala je Vlada  TK uz  obilate garancije u OŠ Lukavac grad kako bi riješila jedno od krucijalnih pitanja grijanja ove škole.

Projekte u Lukavačkim školama realizuju vijeća roditelja, đaci ili pak Federalna ministarstva a Vlada Kantona….

U OŠ Dobošnica u toku su radovi druge faze utopljavanja centralne škole. Za  potpunu realizaciju ovog projekta potrebno  je oko  120 000 KM. (Sredstva obezbjeđena iz Federalnog ministarstva zaštite i okoliša).

 

U područnoj osnovnoj školi u Poljicu Donjem u toku su radovi na zamjeni dotrajale stolarije čija je ukupna vrijednost 4.500 KM. Riječ  je o  zajeničkom projekatu  menadžmenta škole, roditelja, MZ Donje Poljice,  mještana i privrednika ove MZ .

 

Kontinuirani rad na unapređenju i stvaranju boljih uslova za rad, uz uređenje adaptaciju školskog objekta pomoćnih objekata i dvorišta kako u centralnoj tako i u područnim školama, OŠ Prokosovići nastavit će i tokom ove školske godine koja je startala bez problema i gdje je pored redovnih nastavnih aktinosti nastavljeno sa realizacijom započetih ali i pokretanju novih projekata zajedno sa nevladinim organizacijama MZ i Vijećem roditelja s kojoj ova obrazovna ustanova ostvaruje odličnu saradnju te svakako može poslužiti primjer drugim školama iz okruženja.

 

U OŠ Puračić pored adaptacije toaleta za učenike sa posebnim potrebama i postavljanja zaštitne ograde u područnoj školi Tabaci i postavljanja zabavnog parka u dvorištu škole, uređenja dvorišta i mokrog čvora u područnoj školi Devetak,  te niza drugih uspješno realizovanih projekata, učenici  sa posebnim potrebama dobili su i novu računarsku opremu u vrijednosti od 3000 KM, uskoro će uslijediti i zamjena stolarije.  Za sada   se u realizaciju ovoga projekta, zamjena dotrajale stolarije  uključilo vijeće roditelja uz pomoć uposlenika škole.  Svi zajedno vjeruju da će pomoć stići i sa drugih strana, kako bi  na ovoj  jednoj  od najstarijih obrazovnih ustanova na kantonu tokom ove školske godine stara stolarija bila zamjenjena novom. Zamjenom dotrajale stolarije riješio bi se problem grijanja.

 

 

Podsjećamo, energetska obnova JU Osnovna škola Sapna realizovana je u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola” ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat sufinansira Vlada Tuzlanskog kantona, a implementiraju: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruženja Zelena akcija iz Zagreba i Brodskog ekološkog društva – BED iz Slavonskog Broda.

 

Otvoreno je pitanje da li je neki dinar od 3,2 miliona mogao biti utrošen na području općine Lukavac.