Naslovna AKTUELNO Paroh tuzlanski i mitropolit dabrobosanski uputili božićne čestitke

Paroh tuzlanski i mitropolit dabrobosanski uputili božićne čestitke


Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Vaskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Na Božić vjernici se pozdravljaju rečima Mir Božiji – Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”. U hrišćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spasenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja.

 

„Tolika je milost Božija i toliko je dostojanstvo čovjekovo da je sam bog sin spustio se u vješnosti s neba na zemlju s prestola slave u pećinu ovčarsku samo da ljude spase, od grijeha očisti i povrati“,kazao je Miloš Trišić, paroh tuzlanski. 

 

Božić je prilika da pokažemo naše hrišćansko milosrđe, da dio hrane podijelimo sa onima koji nemaju ili sa onima koji toga dana ne proslavljaju ovaj prazni, našim komšijama, poručio je paroh tuzlanski upućujući vjernicima Božićnu čestitku.

 

„Budimo ovaj dan milosrdni djeleći jedni sa drugima dobro koje nam je dao Bog. Neka mir Božiji ude sa svima vama! Draga braćo i sestre, čestitajući vam Božić radosno vas pozdravljamo: Mir Božiji – Hristos se rodi, Vaistinu se rodi, a našim komšijama i sugrađanima želimo sretno i Bogom blagosloveno novo ljeto i Novu godinu!“, poručio je Trišić.

 

Vrijeme u kojem živimo, prilike i okolnosti u kojima jesmo teške su i obeshrabrujuće, ali ne gubimo nadu i vjeru u pomoć Božiju. Bolje sutra upravo je Božić – praznik koji nas na to ne samo podsjeća već i poziva da vjerujemo i da se nadamo – izjavio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom u božićnoj poruci. Istakao je da je Božić univerzalni praznik svake tvorevine i svakog čovjeka, praznik ljubavi i boljeg vremena…

 

„Božić nije samo slavlja radi. Božić je poziv na promjenu, da njime postanemo bolji ljudi, bogatiji vjerom i jači ljubavlju i nadom. Ispunimo se dobrotom kojom nas on obogati. Božić je duhovni preporod, Hristos se rodi da sve nas sobom i u sebi preporodi. Neka nam ovogoišnji praznik Hristovog rođenja – Božić, bude svima srećan i blagosloven i da u njemu vidimo put vječnoga života i našega spasenja“, poručio je Hrizostom, mitropolit dabrobosanski.

 

Pripreme za Božić počinju 40 dana prije 7. januara božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tijela, a Badnji dan je posljednji dan posta i najavljuje Božić ili rođenje Isusa Hrista. Badnji dan i Badnje veče označavaju početak prazničnog slavlja uz paljenje badnjaka koje će u Tuzli tradicionalno biti upriličeno ispred  hrama Uspenja Presvete Bogorodice gdje će uz vatromet i kuhano vino okupljeni vjernici ali i njihove komšije i sugrađani proslavilti Badnje veče, pripremajući se za najradosniji hrišćanski blagdan Rođenje Isusa Hrista – Božić.