Naslovna AKTUELNO Penzije moraju do penzionera bez ukidanja mjera zabrane izlaska starijim

Penzije moraju do penzionera bez ukidanja mjera zabrane izlaska starijim

Općina Lukavac dosljedno i sa maksimalnim angažmanom provodi mjere zaštite od pandemije korona virusom, a dosadašnji rezultati sa dva klastera zaustavljena na prvim inficiranim su potvrda ovih napora.

 

Općinska administracija u provođenju mjera potpuno se oslanja na preporuke i zahtjeve epidemiologa i Doma zdravlja Lukavac. Naše iskustvo ukazuje da velike želje i neograničena materijalna sredstva ne mogu dati rezultate kakve daje pažljivo provođenje preporuka iskusnih epidemiologa.


U Federaciji BiH pandemija se još uvijek nije razmatrala, a situacija je još podnošljiva najviše zahvaljujući radikalnim mjerama ograničenja kretanja i redukcijom socijalne interakcije potencijalno inficiranih osoba.

Na osnovu izričitih preporuka epidemiologa obraćamo se javno pozivom da se hitno nađe način dostave penzija bez ukidanja mjera ograničenja starijim građanima.

Opasnost ne samo da nije prošla, već smo još uvijek u fazi kada se ograničenja kretanja moraju pooštravati. Smanjena sloboda kretanja će neuporedivo manje ugroziti starije građane od masovnog širenja virusa.

Posebno odgovornim za sigurnu dostavu penzija moramo smatrati banke u kojima penzioneri imaju otvorene račune. Finansijski sektor se mora uključiti u rješavanje ovog problema i ponuditi način dostave penzija koji će epidemiolozi ocijeniti prihvatljivim.
Apelujemo na banke da se pomjere iz svog komoditeta i nađu način da se penzionerima penzije dostave na vrata.

Angažovanje poštara, izdavanje baknarskih vrijednosnih čekova na ime koji bi se mogli trošiti u maloprodaji, bankarskih službenika koji bi obilazili penzionere ili isplate preko bankomata su samo neke moguće tehnike.

Upućujemo javni apel Federalnom Štabu Civilne zaštite da se ne ukida ograničenje izlaska i kretanja za starije građane. Spriječimo pojavu “bankarskih klastera” usljed kojih ogroman broj penzionera može biti izložen infekciji, primoran ići u samoizolaciju ili karantin, a svakako se najviše moramo plašiti da zbog penzijia velki broj naših starijih sugrađana ugroze vlastite živote.

Ukoliko se odluka o liberalizaciji kretanja penzionera ne povuče odmah možemo očekivati nagli porast broja obeljelilh sa najmanje izvjesnom prognozom ozdravljenja. Smatramo da se ovakva mjera nije smjela donijeti bez veoma pažljive epidemiološke analize, te da će biti manje važno ko je odgovoran ako se suočimo sa posljedicama koje naš zdravstveni sistem neće moći iznijeti.

Dr. Elmedina Memić, specijalista epidemiolog,
JZU Dom zdravlja Lukavac

Dr.Sc. Edin Delić, načelnik
Općina Lukavac