Naslovna AKTUELNO Planinarski savez FBiH bogatiji za 22 vodiča, za još sigurnije pohode planinara

Planinarski savez FBiH bogatiji za 22 vodiča, za još sigurnije pohode planinara

Vodička služba Planinarskog saveza FBiH (PS FBiH) bogatija je za 22 vodiča – pripravnika, čime se jača vodička služba u planinarskim društvima na području Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo.

 

Radi se o Tečaju za vodiče Ljetnih tura ‘A’ kategorije u organizaciji Komisije za vodiče Planinarskog saveza FBiH za 22 kandidata koji su postali vodiči pripravnici, a dolaze iz 11 planinarskih društava s područja ta dva kantona.

 

Kako predsjednik Komisije za vodiče Husein Šabić ističe za Fenu, taj tečaj realiziran je u okviru redovne edukacije Planinarskih vodiča PS FBiH, a glavna težnja i namjera PS FBiH jeste da planinare sigurno vode certificirani i licencirani vodiči.

 

– U posljednje vrijeme sve je više interesovanja planinarskih društava/klubova kao i pojedinih iskusnih planinara za taj poziv tako da je intenzitet edukacije, zarad potreba, povećan – kazao je.

Tokom realizacije Tečaja polaznicima su prezentirane teme po nastavnom planu i programu (NPP) za vodiče Ljetnih tura “A” kategorija, koji obuhvata opće poznavanje istorije planinarstva, moguće opasnosti u planini, moralne i pravne odgovornosti, geografiju i psihologiju vođenja planinara i teme iz meteorologije.

 

Težište je bilo na orijentaciji i navigaciji na terenu, planiranju i vođenju tura i izleta kao i postupcima u različitim situacijama koje podrazumijevaju pružanje prve pomoći i spašavanje.

 

Kako kaže Šabić tečaj je završen praktičnom-ispitnom turom na vrhu planine Ozren (Bandjera 1.453 m.n.v.), gdje su kandidati i pokazali naučene vodičke postupke tokom pripreme, organizacije i realizacije planinarske ture.

 

Pojašnjava da se radi o kvalitetnom programu osposobljavanja nakon kojeg polaznici stječu zvanja planinarskog vodiča, sa odgovarajućim certifikatom i vodičkom značkom za vođenje planinara u različitim uvjetima u državi i inozemstvu.

 

Tečaj je započeo 6. i 7. juna u Planinarskom domu ‘Miljkovac’ Kladanj, nastavljen je 13. i 14. juna u PD ‘Drenik’ Živinice na području Tuzlanskog kantona, a završen je za vikend (27./28. juna) na sarajevskom Ozrenu.

 

Organiziran je i realiziran na zahtjev planinarskih društava/klubova s područja Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, a organizatori zahvaljuju domaćinima planinarskim društvima ‘Miljkovac’ iz Kladnja, ‘Drenik’ iz Živinica i ‘Igman’ iz Sarajeva za podršku u osiguranju smještaja, boravka i kapacitete za potrebe realizacije tog tečaja.

 

Komisija za vodiče tu vrstu edukacije izvodi direktno na terenu, a na taj način promovira planinarske domove čija su društva članovi PS FBiH.

 

Naredni tečaj za vodiče Ljetnih tura planiran je za jesen. O tome brigu vodi Komisija za planinarske vodiče PS FBiH, koja svaku priliku koristi da pozove posebno mlađe planinare da im se priključe.