Naslovna AKTUELNO Plivanje: Lana Pudar ispunila A normu za Olimpijadu

Plivanje: Lana Pudar ispunila A normu za Olimpijadu


15-Godišnja plivačica Lana Pudar ispunila je B normu u kvalifikacionoj trci u Srbiji, a onda je u finalu napravila senzaciju postavivši drugo vrijeme sezone. To je donijelo A normu za Olimpijske igre u Tokiju.

 

Iz PK Orka saopštili su kako znaju šta će raditi u budućnosti, te da Pudar nije navikla na veliku medijsku pažnju.

 

“Nakon prospavane noći i nakon više od hiljadu poruka i poziva koje smo dobili od sinoć, uz veliko izvinjenje što nismo svima mogli odgovoriti na poruke i pozive, možemo samo reći, ljudi hvala Vam. Hvala Vam u ime Lane, u ime kluba i u ime Laninih roditelja i brata. Ponos i zadovoljstvo su riječi koje ne mogu dovoljno opisati ovo kako se mi osjećamo poslije jučerašnjeg Laninog rezultata.

 

Lana je jučer zajedno sa svojim trenerima napravila, možemo slobodno reći, jedno veliko sportsko čudo! Lana Pudar je prva plivačica iz Bosne i Hercegovine koja je isplivala A olimpijsku normu. Rezultat 57,37 koji je Lana isplivala jučer je drugi najbolji rezultat na svijetu u ovoj godini. Brža od Lane u 2021. godini je samo svjetska rekorderka i osvajačica zlatne medalje sa posljednjih Olimpijskih igara Sarah Sjostrom. I to za svega tri stotinke. Ovaj rezultat je vrijeme srebra sa zadnjeg seniorskog evropskog prvenstva održanog u Glasgowu. Isto tako, ovaj Lanin rezultat je vrijeme finala sa zadnjih olimpijskih igara u Riu. I ne treba posebno naglašavati da je sa ovim rezultatom poobarala sve rekorde Bosne i Hercegovine, jer je ovaj rezultat koji nosi 904 FINA boda, ubjedljivo najbolji rezultat u istoriji bosansko-hercegovačkog plivanja. Sasvim sigurno je da će Lana biti možda i najmlađa učesnica Olimpijskih igara Tokiju.

 

Šta reći nakon ovoga, nego jedno veliko bravo i kapa do poda Lana! Bravo i kapa do poda prije svega Aleni i Deniju koji sa Lanom rade svaki dan i koji su zajedno sa Lanom najzaslužniji za ovaj rezultat. Bravo za Lanine roditelje koji su jedan pravi primjer kako roditelji u sportu trebaju da se ponašaju da bi bili pravi vjetar u leđa svome djetetu. Bravo za sve Lanine prijatelje iz kluba, koji svaki dan sa Lanom „biju bitke“ na treninzima i bez kojih bi teško stigli do ovog rezultata. I svakako, jedno veliko hvala našem klupskom mentoru Goranu Grahovcu, predsjedniku i treneru APK „22 April“ iz Banja Luke, jednom od najboljih trenera u Evropi sasvim sigurno, bez koga ovo ne bi bilo moguće ostvariti.

 

U narednom periodu po povratku u Mostar svakako da ćemo napraviti jednu press konferenciju, na kojoj ćemo se obratiti BiH javnosti, svima koji nas podržavaju zahvaliti se na podršci, odgovoriti na pitanja koja interesuju našu javnost i obznaniti naše buduće planove. Shvatamo da je interes javnosti ogroman poslije jednog ovakvog rezultata, ali Lana je djevojčica od svega 15 godina koja nije navikla i kojoj ne treba velika medijska eksponiranost, te mi zato stvarno nećemo biti u mogućnosti svima pojedinačno izaći u susret po pitanju medijskog obraćanja.

 

Mi znamo šta možemo, šta nam je raditi i šta hoćemo u narednom periodu. Obećavati neke medalje i neke rekorde nećemo, jer nismo ni do sada, to nije naš stil. Taj pritisak i teret na leđa jednoj djevojčici od 15 godina svakako nećemo dopustiti. Ono što vam možemo sigurno obećati da ćemo nastaviti raditi još jače i još kvalitetnije, pa dokle stignemo.. Rad i samo rad, jer nikakvih prečica i instant rješenja do uspjeha nema. Toga smo svi mi u klubu zajedno sa Lanom i njenim roditeljima itekako svjesni. Idemo dalje još jače i još sigurniji u sebe, svoje znanje i svoje mogućnosti”, saopšteno je iz Plivačkog kluba Orka.