Naslovna AKTUELNO Počela kampanja za Opće izbore 2018+VIDEO

Počela kampanja za Opće izbore 2018+VIDEO

Izborna kampanja za opće izborne počela je danas i trajaće do 6. oktobra u sedam sati. Ovogodišnji Opći izbori se provode za: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, predstavničke domove državnog i federalnog parlamenta, Narodnu skupštinu RS, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, te kantonalne skupštine.

 

Iz CIK-a podsjećaju da je to period u kojem politički subjekti upoznaju birače sa kampanjom, te da je zabranjeno uklanjanje plakata.

 

Također je zabranjeno vođenje kampanje na način da se narušava polna, rodna, ili bilo koja ravnopravnost.

 

Zabranjeno je i isticanje plakata na institucijama, vjerskim objektima i javnim putevima, kao i nošenje i pokazivanje oružja na političkim skupovima.Ometanje političkih subjekata u aktivnostima također je zabranjeno, kao i sprječavanje novinara u obavljanju posla.

 

Jedna od zabrana na koju u CIK-u posebno skreću pažnju jeste korištenje jezika koji bi podstiče bilo kakav oblik mržnje. CIK politički subjekat, koji bude izazivao bilo kakvu mržnju, može da ukloni iz izborne kampanje i poništi mu ovjeru za učešće na izborima.

 

Što se tiče političkih subjekata ukupno ih ima 128, od čega su 58 političke stranke, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. U odbnosu na prethodne izbore ovaj broj je veći za 30 subjekata.

 

Građani općine Lukavac će na Općim izborima 2018 moći glasati za kandidate 37 političkih subjekata, stranaka i koalicija.

 

Prema posljednjim informacijama iz Općinske izborne komisije Lukavac pravo  na glasanje ima 4.425 birača.

 

CIK je za oktobarske izbore ovjerio 804 redovne kandidatske liste, a u Izvod iz Centralnog biračkog spiska upisana su 3.362.933 birača.

 

Kampanja će koštati 8,5 miliona KM, od čega 4,7 miliona ide za naknade članovima biračkih odbora, 1,2 miliona za štampanje, pakovanje i distribuciju izbornog materijala, a oko 650.000 na poštanske usluge.

 

(RTV Lukavac)