Naslovna AKTUELNO Počeli radovi na rekonstrukciji vodovoda u Turiji + VIDEO

Počeli radovi na rekonstrukciji vodovoda u Turiji + VIDEO

U MZ Turija  započela je realizacija projekta izgradnje  potisnog vodovoda i bunara,tačnije uvođenje izvođača radova za izgradnju bazena od oko 100 kubika.

 

Realizacijom ovoga projekta će biti riješen dugogodišnji problem vodosnabdijevanja oko  4 000 mještana  Turije.


 

„Ovo je historijski događaj za Turiju jer će biti riješen veliki problem oko vodosnabdijevanja. Svakim danom bilo je sve više pucanja zastarjelih cijevi i sada će ovaj problem biti zauvijek riješen“, rekla je predsjednica Vijeća MZ Turija Minela Kišić.

 

Rok za izvođenje radova je 120 kalendarskih dana, računajući od dana uvođenja izvođača u posao. To je kratak period, posebno kada se uzme u obzir da je problem izražen godinama, odnosno decenijama.

 

„Veliki je značaj ovoga projekta. Ja sam baš iz tog područja gdje često nestaje vode i ovaj potisni vod i novi rezervoar koji treba da se gradi trebali bi da riješe problem koji imamo dugo godina, od poslije rata kada je napravljen ovaj vodovod, a koji je posebno izražen ljeti“, kazao je mještanin Turije Nedžad Burgić.

 

Izgradnju potisnog vodovoda i bunara  u vrijednosti  od 120 000 KM  finansiraju  Vlada TK i Općina Lukavac.

 

„Vlada TK, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, usvojila je Program vodnih naknada u kojem je sadržan i ovaj projekat. Vlada, odnosno ministarstvo, učestvuju sa 90 000 KM“, izjavio je za RTV Lukavac Samid Šarac, pomoćnik resornog ministra u Vladi TK.

 

„Ovo je , sa čime mislim da će se mještani složiti, jedan od najznačajnijih projekata od rata u Turiji, kako po obimu i intenzitetu radova, tako i po značaju. Poznato je da mještani imaju problema sa vodosnabdijevanjem i to je problem koji MZ Turija duže vremena provlači kao problem i delegira ga. Imamo projekat ovoga potisnog cjevovoda koji je dugo stojao i čekao da se konačno realizira i konačno su se stekli uslovi da danas uvodimo izvođača radova“, rekao je načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić.

 

U posljednje vrijeme radilo se na poboljšanju vodosnabdijevanja u Poljicu, Puračiću i Turiji, a prema riječima načelnika Delića nastojat će se raditi istim  intenzitetom  na rješavanju problema i u ostalim naseljima u općini Lukavac.

 

(RTV Lukavac)