Naslovna AKTUELNO Počeo upis prvačića u osnovne škole (VIDEO)

Počeo upis prvačića u osnovne škole (VIDEO)

Upis učenika nove generacije školskih obveznika u prve razrede osnovnih škola za 2020./2021. školsku godinu počeo je i na području općine Lukavac.

 

Školski obveznici su djeca koja do 1. septembra 2020.navršavaju šest godina.


 

Podsjećamo, za upis djece u prvi razred  je potrebna sljedeća dokumentacija: Potvrda o mjestu prebivališta djeteta (CIPS), ljekarsko uvjerenje djeteta, izvod iz matične knjige (rodni list) , kao i rodni list jednog od roditelja ili staratelja.

 

Reporterska ekipa RTV Lukavac prisustvovala je razgovoru koji je pedagogica OŠ “Lukavac Mjesto” vodila sa mališanima, budućim prvačićima. Djeca su pokazala zavidno znanje za svoju dob i dokazala da su itekako spremna da sjednu u školske klupe .

 

 

U BiH je sve manje djece, o čemu govore razni relevantni podaci, pa i oni o broju upisa u osnovne i srednje škole. Situacija je jednako loša u svim područjima naše zemlje. Porodice se iseljavaju, rađa se sve manje djece, a što je rezultat i sve praznijih škola. Iz objavljenih podataka Agencije za statistiku se jasno vidi koliko djece, odnosno školaraca gubimo. Za pet godina brojka je poprilično visoka – manjak od 16.801 osnovaca i 26.406 srednjoškolaca.

 

 

Ovu lijepu priču o djeci koja žive u BiH, a pred kojima je nova faza života, donosi nam Mirzeta Riđešić. Preporučujemo video prilog.

 

 

(RTV Lukavac)