Naslovna AKTUELNO Početak godine donosi ledeni val i pravu zimu

Početak godine donosi ledeni val i pravu zimu

 

Idućih se dana očekuje stabilizacija vremena, ali i dalje uz povremeno više oblaka zbog pritjecanja vlažnijeg zraka sa sjevera i sjeverozapada.

 

Nakon prolaska fronte, zbog brzog jačanja anticiklone došlo je do naglog porasta pritiska zraka. Anticiklona sa svojim središtem pozicioniranim iznad Francuske i Njemačke zadržavat će se duže vrijeme na tom području, a prodori hladnijeg zraka sa sjevera i sjeverozapada premještat će se sjevernom i istočnom Europom, javlja Neverin.

 

U takvim okolnostima do kraja 12. mjeseca očekuje nas uglavnom suho vrijeme ili uz tek manje količine oborine. Prolazak hladne fronte koja će nas rubno zahvatiti moguć je oko 30.12., nakon čega će opet brzo ojačati anticiklona.

 

Na prelasku iz stare u novu godinu, odmicanje anticiklone prema Britaniji omogućit će prodorima sa sjevera dolazak i do naših krajeva.

 

U takvom bi razvoju situacije početkom 2019. godine izraženija hladna fronta, uz nastanak ciklone nad morem, donijela zimsku situaciju. Ansambl modela očekuje snižavanje temperature zraka ispod prosječnih vrijednosti.

 

Zahlađenje bi trebalo početi već oko 30. decembra i nastaviti se u prvim danima nove godine. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, kraj godine u dijelovima zemlje donosi oborine na granici kiše i snijega.

 

Sutra u većem dijelu Bosne pretežno oblačno vrijeme. Umjerena oblačnost se očekuje u Krajini, zapadu i jugozapadu Bosne. U Hercegovini većinom sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini vjetar sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu zemlje od 7 do 11 stepeni.

 

Drugog dana vikenda u većem dijelu Bosne će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Prije podne umjerena oblačnost u Krajini, zapadu, jugozapadu Bosne i u Hercegovini. U poslije podnevnim i večernjim satima većinom oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana slaba kiša u nizinama i slab snijeg iznad 900 metara nadmorske visine u centralnim, istočnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9 stepeni.