Naslovna AKTUELNO Počinje 4. AJB DOC: Narednih 5 dana besplatno gledajte sjajne dokumentarce

Počinje 4. AJB DOC: Narednih 5 dana besplatno gledajte sjajne dokumentarce


U Sarajevu će večeras biti otvoren 4. AJB DOC Film Festival, koji u kina i na online platformu donosi pažljivo odabrana 23 dokumentarca – posebne priče koje stižu sa četiri različita kontinenta.

Festival otvara film “Faith i Branko” rediteljice Catherine Harte. Ovaj intimni dokumentarac prati sedmogodišnji odnos dvoje muzičara, porijeklom iz različitih kultura, Faith i Branka. Godine 2011. Faith dolazi iz Engleske u Srbiju kako bi naučila svirati harmoniku. Upoznaje romskog violinistu Branka i, uprkos jezičkoj barijeri, oni se spontano odlučuju vjenčati. Faith se prilagođava životu u Brankovom selu, učeći srpski jezik i muziku, kao i kućne poslove.

Nakon nekog vremena odlučuju se preseliti u Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje su mogućnosti veće. Kako vrijeme odmiče, njihove razlike sve više dolaze do izražaja i svakom od njih nedostaju neki aspekti vlastite kulture. Jesu li ljubav i muzika dovoljni da ostanu zajedno? Film “Faith i Branko” na nježan način pruža uvid u život dvoje zaljubljenih umjetnika.

Odmah nakon filma rediteljice Harte na repertoaru je dokumentarni film “Radio tišina” Juliane Fanjul. Radnja gledatelje vodi u Meksiko (novembar 2014.). Carmen Aristegui, nepotkupljiva novinarka poznata po otvorenom iznošenju mišljenja, otkriva slučaj korupcije koji ozbiljno narušava ugled novoizabranog meksičkog predsjednika.

Program će biti dostupan i putem digitalne platforme na zvaničnoj festivalskoj web-stranici ajbdoc.ba, bez registracije.

Tema vodilja Četvrtog AJB DOC Film Festivala je “Izazov” i simbolično je predstavljena na svim vizuelnim materijalima. Ujedno je to i poveznica za sve aktere dokumentarnih filmova koji se suočavaju s izazovima koje su nametnuli sami sebi ili im ih je društvo postavilo – ali nadrastaju ih, rješavaju i tragaju za boljim sutra te tako pokazuju da svako od nas u sebi nosi sposobnost i snagu za borbu i uspjeh.

Tom temom, u aktuelnom društvenom i političkom trenutku, također se želi ukazati na to da izazovi s kojima se društvo od početka pandemije susreće, a to je održavanje ljudskog kontakta kao ispit za cijelo čovječanstvo, mogu biti uspješno savladani.

Četvrti AJB DOC trajat će do 14. septembra 2021. godine, a više informacija o repertoaru možete pronaći ovdje.