Naslovna AKTUELNO Počinje gradnja šetališta u Lukavcu (VIDEO)

Počinje gradnja šetališta u Lukavcu (VIDEO)


Lukavac je grad koji samo nekoliko mjeseci u toku godine i to na par sati dobije pješačku zonu ili šetalište i to zatvaranjem ulice Branilaca Bosne. O ideji izgradnje šetališta u Lukavcu se razgovara dugi niz godina, ali nije bilo konkretizacije svih ideja i planova. Izradom regulacionog plana za Grad Lukavac, odnosno izradom plansko-prostorne dokumentacije, planirana je i izgradnja gradske pješačke zone.

 

U Općini Lukavac su odlučili da fazno grade pješačku zonu, pa su određene aktivnosti provedene i u protekloj godini. Šetalište obuhvata potez od raskrsnice sa ulicom Lukavačkih Brigada, zatim kroz parkovsku površinu ispred zgrade Obdaništa Lukavac, ispred platoa zgrade Seljanka 1, pa sve do raskrsnice ulica Branilaca Bosne,  9. Maja i Redžepa Ef. Muminhodžića.

 

Izgradnja podrazumijeva i zatvaranje dijela ulice Branilaca Bosne, te spajanje na dvije strane sa raskrsnicama i pretvaranje u šetalište.

 

Izrađena je sva neophodna dokumentacija, date sve saglasnosti, provedena je procedura izbora izvođača i sve je spremno za početak radova. Kompanija SE Sarajka iz Živinica uvedena je u posjed i radovi mogu početi.

 

Rok za završetak ove faze radova je 45 dana. Finansijske konstrukcija je zatvorena, a  vrijednost investicije je nešto iznad 200.000 KM.

 

Aktivnost se realizuje u okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH).

 

Više doznajte u video prilogu Midhata Sarajlića.

 

 

(RTV Lukavac)