Naslovna AKTUELNO Počinje program redovne imunizacije djece u TK

Počinje program redovne imunizacije djece u TK

Federalni Zavod za javno zdravstvo je dao zeleno svjetlo kantonalnim zavodima a samim tim i domovima zdravlja u Federaciji da nastave program redovne imunizacije, odnosno vakcinacije djece. Program obavezne imunizacije i tokom trajanja vanrednog stanja u TK nastavljen je u Porodilištu Opće bolnice Gračanica kao i u porodilištu UKC-a Tuzla po rođenju djeteta. Riječ je vakcini BCG i vakcini protiv hepatitisa B koje se inače daju u porodilištima.

 

Vakcinalni centri domova zdravlja dužni su napraviti raspored imunizacija kako bi izbjegli veća okupljanja i uvažili naredbe Kriznog štaba kako Federacije, tako i TK. Domovi zdravlja u Tuzlanskom kantonu imaju dovoljne količine vakcina, navode iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

 

Vakcinacija i dalje važi za najbolji način sprečavanja oboljevanja od zaraznih bolesti, kako među djecom, tako i među odraslima. Sastoji se od oslabljenih ili “isjeckanih” mikroorganizama (virusa ili bakterija), a tako su napravljene da ne mogu da izazovu infekciju, ali pomažu imunološkom sistemu organizma da nauči da se bori sa izazivačima zaraznih bolesti.

 

U Tuzlanskom kantonu sredinom marta zaustavljen je program redovne vakcinacije, a u narednom periodu je na menadžmentu domova zdravlja da se organizuje i nastave redovni program.