Naslovna AKTUELNO Počinju kvalifikacije za EP: Rukometna reprezentacija BiH gostuje u Bjelorusiji

Počinju kvalifikacije za EP: Rukometna reprezentacija BiH gostuje u Bjelorusiji

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 18:00 sati gostuje selekciji Bjelorusije u Minsku u okviru 1. kola druge faze kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će 2020. godine zajedno organizovati Švedska, Norveška i Austrija.

 

 

Pored BiH i Bjelorusije, u grupi 5 kvaifikacija na Euro još će igrati selekcije Finske i Češke koju bh. rukometaši 27. oktobra dočekuju u tuzlanskom Mejdanu. Upravo je Češka u sinošnjem meču opravdala ulogu favorita protiv Finske i slavila pobjedu rezultatom 31:27 poluvrijeme 15:12. Za iznenađenje večeri pobrinula se Belgija koja je odigrala neriješeno kod Srbije bilo je 27:27.

 

 

Na Evropskom prvenstvu prvi put će učestvovati 24 reprezentacije, a kroz kvalifikacije 20 reprezentacija, od ukupno 32 reprezentacije koje igraju ovu fazu kvalifikacija, može izboriti učešće na prvenstvu. Reprezentacije su raspoređene u osam grupa odakle će po dvije najbolje selekcije izboriti plasman na EP, a uz njih će putovati i četiri najbolja trećeplasirana tima.

 

Direktno učešće na EP-u 2020. osigurali su domaćini Švedska, Austrija i Norveška te aktuelni evropski prvak Španija.

 

 

Podsjećeamo, utakmica između Bjelorusije i BiH igra se u Minsku večeras od 18:00 sati, a susret između BiH i Češke u subotu u tuzlanskoj dvorani Mejdan od 20:00 sati.