Naslovna AKTUELNO Podržan rebalans budžeta FBiH

Podržan rebalans budžeta FBiHUoči sutrašnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas je zasjedao Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku ovog doma radi razmatranja rebalansa ovogodišnjeg budžeta, koji je potrebno donijeti zbog primjene novog zakona o demobilisanim borcima.

 

Član Odbora Dževad Adžem (DF-GS) potvrdio je da je Odbor podržao ovogodišnji rebalans i prijedlog o njegovom izvršenju većinom glasova uz dva suzdržana glasa – članova koji dolaze iz Socijaldemokratske partije BiH.

 

Među brojnim pravima za demobilisane borce zakon propisuje redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

 

Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama

 

Osim novog zakona o demobilisanim borcima, još jedan razlog za donošenje rebalansa budžeta je i potreba planiranja namjene sredstava “klirinškog duga”, odnosno kapitalnog transfera za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 107 miliona KM a koja su ostala neutrošena u fiskalnoj 2018. godini.