Naslovna AKTUELNO Poginuo Šaban Šaulić, kralj narodne muzike

Poginuo Šaban Šaulić, kralj narodne muzikePjevač narodne muzike Šaban Šaulić poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj, prenose mediji. To je za “Novosti” rekao Šabanov zet Bata Mirković.

 

Kako je prethodno prenio taj list, Šaban je automobilom krenuo na aerodrom kada se dogodila nesreća.

 

Vozilom nije upravljao on, već je imao vozača. Navodi se da je sa njim bio i njegov kum koji je takođe povrijeđen. Nesreća se dogodila u okolini Bilefelda, gdje je Šaban nastupao, prenosi Radio-televizija Srbije.

 

Šaban Šaulić bio je muzičar i producent. U toku karijere u medijima i od publike je dobio nadimak “kralj narodne muzike”. Rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu. Živio je i radio u Beogradu.

 

Prvi album Šabana Šaulića je izašao 1969. godine, kada je imao osamnaest godina. Godine 1985. Rade Vučković je napisao pjesmu “Gordana” koju je Šaban posvetio svojoj supruzi.

 

Pjesme “Dođi da ostarimo zajedno” i “Dva galeba bela” smatraju se jednim od najboljih ikad otpjevanih narodnih pjesama.

 

Osim ovih pjesama, veliki hitovi Šabana Šaulića su bili i “Uvenuće narcis beli”, “Sine”, “Danima te čekam”, “Snežana”, “Odlaziš, odlaziš”, “Pozn'o bih te međ’ hiljadu žena” i druge.

 

Pojavio se u filmu “Sok od šljiva” 1981. godine.

 

Održao je brojne koncerte i nastupe u regionu a koncertom u Beogradskoj areni 6. oktobra 2018. godine obilježio je predeset godina karijere.

 

Izvor: Radio-televizija Srbije Foto: westfallen-blatt.de