Naslovna AKTUELNO Pojačane kontrole cijena zaštitne medicinske opreme i sredstava za dezinfekciju

Pojačane kontrole cijena zaštitne medicinske opreme i sredstava za dezinfekciju

U uvjetima intenziviranja zaštitnih mjera usljed pogoršanja epidemiološke situacije u svijetu uzrokovane pojavom i širenjem koronavirusa (Covid-19), Federalna uprava za inspekcijske poslove stavlja svoje kapacitete u funkciju zaštite stanovništva, te će, između ostalog, vršiti pojačani nadzor nad formiranjem i kretanjem cijena zaštitne medicinske opreme – maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i drugih sredstava i opreme za kojima je porasla potražnja izazvana rastućim strahom građana za vlastito zdravlje.

“Apelujemo na sve privredne subjekte i druga pravna i fizička lica koja obavljaju trgovinu pomenutim proizvodima na veliko i trgovinu na malo da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i stabilnosti tržišta, te upozoravamo da će sve zloupotrebe uvjeta slobodnog formiranja cijena i nerazumnog povećanja cijena usljed povećane potražnje izazvane strahom građana i proglašavanjem globalne pandemije koronavirusa biti sankcionisane”, stoji u saopćenju.

 

Također pozivaju sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozoravamo da će sve konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane.


 

Iz ove institucije mole građane da sve uočene nepravilnosti prijave na telefon 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: [email protected] ili poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.